^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ

ΔΡΑΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΖΕΦΥΡΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ:  « ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ »

 Το πρόβλημα των εξαρτήσεων, νόμιμων και παράνομων, καθώς επίσης και των εθισμών στην εφηβική ηλικία, απασχολεί έντονα τη σχολική μας κοινότητα,  δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της πρόληψης.
 Ως εκ τούτου, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, έπειτα από πρόσκληση της εκπαιδευτικού / Συμβούλου Σχολικής Ζωής, κας Ιωάννας  Κοντογεώργου, κλήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας η Κοινωνιολόγος και Στέλεχος πρόληψης του Κέντρου Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δ. Αχαρνών ‘’Διέξοδος’’, κα Μελίνα Ελευθεριάδη,  στα πλαίσια της σωστής και επαρκούς ενημέρωσης και συνάμα ευαισθητοποίησης για το προαναφερθέν θέμα.
Η κα Ελευθεριάδη, με τη εισήγησή της, αρχικά ενημέρωσε τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου για την σοβαρότητα του προβλήματος των επικίνδυνων εξαρτήσεων και εθισμών στην εφηβική ηλικία καθώς επίσης και για την επιτακτική ανάγκη έγκαιρης πρόληψής του με την χρήση πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού.
Στην συνέχεια, μέσα από την ενεργό εμπλοκή των μαθητών και την ιδιαίτερη προθυμία τους για διάδραση, με αξιοθαύμαστη ωριμότητα, οι μαθητές μας ανακάλυψαν και περιέγραψαν τα χαρακτηριστικά του εθισμού, τις αιτίες που οδηγούν στις εξαρτήσεις και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να "απαγκιστρωθούμε" από τέτοιες δύσκολες καταστάσεις. Ως εκ τούτου, αγγίξαμε τα θέματα του εθισμού σε ουσίες, στο αλκοόλ, σε τυχερά παιχνίδια, στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου, στο διαδίκτυο αλλά και στις διατροφικές διαταραχές, τα οποία έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε διάφορες τομείς της λειτουργικότητας του εφήβου.
Επιπρόσθετα, εντοπίσαμε ως αιτίες τις ακατάλληλες παρέες, τον σχολικό εκφοβισμό, την αποξένωση, την κατάθλιψη καθώς και την παραμέληση από το οικογενειακό περιβάλλον. Οι λύσεις που πρότειναν τα παιδιά ήταν, ασφαλώς, οικειότητα στο σχολικό περιβάλλον, ουσιαστική σχέση επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με τους εκπαιδευτικούς, ενασχόληση με αθλητικές δραστηριότητες, πιο ειλικρινείς φιλίες, αγάπη και στήριξη από την οικογένεια,
Με την ολοκλήρωση της δράσης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, οι μαθητές μας απέκτησαν ένα ακόμη εφόδιο στην φαρέτρα τους για υγιείς επιλογές στις παρέες τους και στην ζωή τους γενικότερα.


 

 

 

 

 

 

 

RizVN Login