^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

ΕΙΜΑΙ ΕΦΗΒΟΣ - ΤΙ ΜΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

ΔΡΑΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΖΕΦΥΡΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ:  « ΕΙΜΑΙ ΕΦΗΒΟΣ - ΤΙ ΜΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ; »

 

Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική συνάντηση των μαθητών/-τριών της Α΄γυμνασίου με την κα Αρβανίτη Ακριβή, ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ  Τμ. Επισκεπτών Υγείας, ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ παρουσία  των  συμβούλων σχολικής ζωής, κας Κοντογεώργου Ιωάννας και κου Κολιοπάνου Χρήστου, στο χώρο του σχολείου μας με θέμα: «Είμαι έφηβος/η, τι μου συμβαίνει».

Η διάλεξη, έχοντας ως στόχο την αξιόπιστη ενημέρωση των εφήβων με επιστημονικά τεκμηριωμένες προσεγγίσεις σχετικά με τον παραπάνω θεματικό άξονα, ενέπλεξε τους  μαθητές/-τριες στη διαδικασία  μέσω κλιμακωτά σχεδιασμένων δραστηριοτήτων και ερωτήσεων που προσεγγίζουν τους σαφώς διατυπωμένους στόχους της. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκε ο ορισμός της ήβης και τα ηλικιακά όρια. Η ήβη δεν ξεκινά την ίδια χρονική στιγμή για όλα τα παιδιά και είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται. Οι αλλαγές συμβαίνουν σταδιακά στην διάρκεια αρκετών χρόνων και ο ρυθμός δεν είναι ο ίδιος για κάθε παιδί. Επιπρόσθετα, τονίστηκε το εύρος των ηλικιακών ορίων και το γεγονός ότι υπάρχει διαφοροποίηση στην ηλικία εμφάνισης και στην ταχύτητα εξέλιξης της ήβης. Ακολούθησε ο ορισμός της εφηβείας, η βιολογική έναρξη της ήβης και η συναισθηματική αναστάτωση-κυκλοθυμία. Τονίστηκε ότι μερικά μέρη του σώματος, όπως το κεφάλι, το πρόσωπο και τα χέρια, μπορεί να αυξάνονται ταχύτερα από τα άκρα και τον κορμό και οι αναλογίες στο σώμα να αλλάξουν για ένα διάστημα, γεγονός που μπορεί να κάνει τον έφηβο να αισθάνεται λίγο αμήχανα για το σώμα του. Οι ιδρωτοποιοί αδένες παράγουν πιο πολύ ιδρώτα και συχνά το σώμα έχει μια ιδιαίτερη οσμή. Το πρόσωπο αλλάζει σχήμα, λόγω των αλλαγών στο σκελετό και το δέρμα εμφανίζει ακμή, που χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Βασική αιτία είναι η φυσιολογική υπερέκκριση της ορμόνης τεστοστερόνη, που συμβαίνει τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια κατά την εφηβεία. Επίσης, στα αγόρια αλλάζει η χροιά της φωνής: η φωνή γίνεται  πιο βαθιά. Έγινε ιδιαίτερη εστίαση στις σχέσεις με συνομηλίκους. Η παρέα των φίλων και συμμαθητών είναι απαραίτητη και σημαντική στη ζωή των εφήβων. Η περίοδος της εφηβείας περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές σε σωματικό, νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο, ενώ η κοινωνικοποίηση και η δημιουργία ισχυρών φιλικών δεσμών αποτελεί ουσιαστικό μέρος της εφηβείας. Οι συνομήλικοι φίλοι, έχοντας κοινή πορεία, κοινές εμπειρίες και συχνά κοινά ενδιαφέροντα, διαμορφώνουν κοινή στάση για μια σειρά ζητήματα και αποτελούν σημαντικό στήριγμα ο ένας για τον άλλον. Γι΄ αυτό το λόγο δράσεις  που εξασφαλίζουν τη συνεργασία και ενδυναμώνουν την αμοιβαία εκτίμηση και τον σεβασμό στις ιδέες των άλλων αποτελούν έγκυρες και αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης.

Κλείνοντας, ο αναστοχασμός των μαθητών/-τριών υπήρξε δημιουργικός και εύστοχος με αναφορές από την  πλευρά τους για κατανόηση και αφομοίωση έως τώρα άγνωστων ορισμών σχετικά με την ηλικιακή τους ομάδα.

 

 

 

RizVN Login