^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΖΕΦΥΡΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ:  "Αντιµετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισµού"

 Στα πλαίσια της διαρκούς προσπάθειας πρόληψης και εξάλειψης οποιουδήποτε φαινομένου σχολικού εκφοβισμού στην σχολική μας μονάδα,  επιλέξαμε να συνεργαστούμε με το « Χαμόγελο του Παιδιού » , έναν εθελοντικό οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει ως κύριο μέλημά του να προασπίσει τα δικαιώματα των παιδιών στην πράξη.
Ως εκ τούτου, την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022,  κατόπιν πρωτοβουλίας της εκπαιδευτικού / Συμβούλου Σχολικής Ζωής, κας Ιωάννας  Κοντογεώργου, και με την ευγενική υποστήριξη του εκπαιδευτικού Δημητρίου Πλώττα στην χρήση του τεχνολογικού εξοπλισμού, είχαμε την χαρά να έρθει στο 2ο Γυμνάσιο Ζεφυρίου η ψυχολόγος του Χαμόγελου του Παιδιού, κα Χαρδαλούπα Ιωάννα, και να πραγματοποιήσει δύο δίωρα παρεμβατικά-ενημερωτικά προγράμματα για τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου με θέμα την "Αντιµετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισµού".
Οι δράσεις είχαν μεγάλη απήχηση στα παιδιά, καθώς δεν περιορίστηκαν μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά παρουσιάστηκαν όλα τα χαρακτηριστικά του φαινομένου με βιωματικό τρόπο. Προβλήθηκαν διαδραστικά videos, τα οποία κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον όλων μας. Οι μαθητές μας, παρακολούθησαν την ιστορία του Φίλιππου που υφίσταται bullying στο σχολείο του και έπειτα είχαν την ευκαιρία να επιλέξουν την συνέχεια επί της οθόνης, με τα δικά τους κριτήρια. Ουσιαστικά, τους δόθηκε η ευκαιρία να «βιώσουν» καταστάσεις, συναισθήματα και ρόλους και να συνδιαμορφώσουν τις συμπεριφορές των ηρώων αλλά και την εξέλιξη της ιστορίας.
Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες, με ιδιαίτερα ενεργή συμμετοχή των μαθητών οι οποίοι επιθυμούσαν διακαώς να εκφράσουν την άποψή τους. Στην ενδιαφέρουσα αυτή συζζήτηση εξετάστηκαν οι ρόλοι και τα συναισθήματα από την θέση του θύματος, του θύτη και του παρατηρητή του σχολικού εκφοβισμού και οι μαθητές έλαβαν έμμεσα όλα τα μηνύματα τα οποία θα χρησιμοποιήσουν αν έρθουν αντιμέτωπα με ανάλογες συνθήκες. Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση τα παιδιά μας προβληματίστηκαν για τις αιτίες της ενδοσχολικής βίας, καθώς επίσης και για την στάση που πρέπει να κρατάνε οι υπόλοιποι μαθητές, οι οποίοι με την ανοχή και την αδυναμία τους, ή ενδεχομένως και την αδιαφορία, δεν εμποδίζουν την συνέχιση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού.
Η εκδήλωση κρίνεται ως ιδιαίτερα επιτυχημένη από το σύνολο της σχολικής μας κοινότητας καθώς οι μαθητές μας συνειδητοποίησαν ακόμα πιο έντονα τον κρίσιμο ρόλο που έχουν μέσα στη σχολική κοινότητα να εντοπίζουν, να καταγγέλλοουν, να αποτρέπουν και κυρίως να προλαμβάνουν περιπτώσεις εκδήλωσης ενδοσχολικής βίας ενώ ταυτόχρονα κατανόησαν πως να προστατεύονται σε παρόμοια κρούσµατα και πως να αναγνωρίζουν τις διαθέσιµες πηγές βοήθειας 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RizVN Login