^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Νεο πρωτοποριακό chip-επεξεργαστής

Επτά μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας δίνουν τα χέρια, αναπτύσσουν νέο, πρωτοποριακό τσιπ / επεξεργαστή ? η «βασίλισσα» Intel παρακολουθεί Πριν από σαράντα ολόκληρα χρόνια (για την ακρίβεια 38 χρόνια από τον Νοέμβριο του 1971) εμφανίστηκε ο πρώτος κεντρικός επεξεργαστής (CPU) για υπολογιστές που διατέθηκε στη αγορά μαζικά για εμπορικούς σκοπούς. Ήταν η αρχή που βασίστηκε το εμπορικό μοντέλο της αγοράς που βιώνουμε σήμερα, με τις πολυάριθμες επιλογές που προσφέρονται στον υποψήφιο αγοραστή και τους πανίσχυρους εν συγκρίσει με τότε επεξεργαστές.

Intel Core i7, Σεπτέμβριος 2009. Συχνότητα λειτουργίας 2.93GHz, 774 εκατομμύρια τρανζίστορ
Ο πρώτος αυτός επεξεργαστής ήταν ο Intel 4004, με συχνότητα λειτουργίας μόλις 740KHz (όπου 1024KiloHertz ισούνται με 1MegaΗz) και 2,300 τρανζίστορ. Από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι, φτάνοντας έτσι στην σημερινά επίπεδα τεχνολογίας όπου η τελευταία γενιά CPU από την Intel ακούει στο όνομα «Core i7» (Lynnfield) με συχνότητα λειτουργίας έως και 2,93GHz (1024MHz ισούνται με 1GHz), πολλαπλούς πυρήνες (με απλά λόγια κάτι σαν πολλαπλές CPU στην συσκευασία μιας) και εμπεριέχοντας περίπου 774 εκατομμύρια τρανζίστορ. Όπως καταλαβαίνετε οι διαφορές τεράστιες, η παραγόμενη «δύναμη» εκατοντάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερη και να φανταστείτε ότι ο πρώτος επεξεργαστής (Intel 4004) είχε την ίδια δύναμη με αυτή που παρήγαγε ο πρώτος υπολογιστής-δωμάτιο «ENIAC» του 1946.

Έχοντας φτάσει στο σήμερα, η Intel έχει πλέον καθιερωθεί ως η εταιρεία - «βασίλισσα» των CPU, πρώτον επιβιώνοντας από τους «Πολέμους των CPU» την δεκαετία του 80 έως και τις αρχές τις δεκαετίας του 90 (με αντίπαλες εταιρείες όπως οι Rockwell, Zilog, DEC, Motorola, IBM, ARM, Cyrix, VIA, AMD) και δεύτερον προσφέροντας μεγάλη γκάμα δυνατών και προσιτών από πλευράς τιμής CPU.

Πρόσφατα όμως ανακοινώθηκε μια συνεργασία κάποιων εταιρειών ώστε να αναπτύξουν από κοινού μια νέου τύπου CPU. Αυτές οι «κάποιες» εταιρείες, δεν είναι όποιες κι όποιες, αλλά επτά από τους μεγαλύτερους κολοσσούς στην εξέλιξη της τεχνολογίας, μπορεί μεν να μην είναι καμία τους η «βασίλισσα» αλλά είναι δε από τις βασικές εταιρείες που εξέλιξαν και συνεχίζουν να εξελίσσουν πολλούς και διαφορετικούς τομείς της τεχνολογίας (όχι μόνο δηλαδή τον τομέα των CPU) ? άλλωστε όλες προϋπάρχουν της Intel, με μακρά και αποδεδειγμένη ιστορία. Οι εταιρείες αυτές είναι οι NEC, Toshiba, Hitachi, Renesas, Fujitsu, Panasonic και Canon ? όλες μαζί θα εργαστούν για την ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού τσιπ ? κεντρικού επεξεργαστή που θα είναι συμβατός με το λογισμικό του καθηγητή Hironori Kasahara του Πανεπιστημίου Waseda.


Intel 4004, Νοέμβριος 1971. Συχνότητα λειτουργίας 740KHz, 2.300 τρανζίστορ
Ο στόχος είναι το τελικό τσιπ να μπορεί να αυτό-ρυθμίζει την κατανάλωση ενέργειάς του ανάλογα με τον όγκο δεδομένων που καλείται να επεξεργαστεί, να λειτουργεί με ενέργεια ηλιακών κυψέλων και τέλος, να δύναται να παραμείνει «αναμμένος» (σε λειτουργία) ακόμα και όταν διακοπεί η παροχή ρεύματος. Ήδη το τσιπ, που είναι ακόμα σε πολύ πρωτότυπη μορφή, χρειάζεται μόλις το 30% σε ενέργεια για να λειτουργήσει σε σχέση μια σύγχρονη CPU. Ακόμα βέβαια το κοινό εγχείρημα των επτά εταιρειών απέχει μέχρι την ολοκλήρωσή του, η οποία τοποθετείται χρονικά περί τα τέλη του 2012, όμως σε περίπτωση που τελικά η CPU ολοκληρωθεί επιτυχώς αλλά και διατεθεί με ένα βιώσιμο εμπορικό μοντέλο, τότε θα χρηστεί ως «στάνταρντ» της βιομηχανίας με αποτέλεσμα να εκμεταλλευτούν οι εταιρείες λογισμικού τις δυνατότητές του, με συνέπεια αρκετά πιο φθηνή ανάπτυξη λογισμικού, το οποίο με την σειρά του θα ρίξει και τις τελικές τιμές λιανικής του λογισμικού που θα αγοράζουμε από τα ράφια των καταστημάτων εμείς οι καταναλωτές.

RizVN Login