^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Τα δώρα του μέλλοντος

Το μικροσκοπικό επιταχυνσιόμετρο που βρίσκεται μέσα σε  εκατομμύρια αερόσακους αυτοκινήτων βοήθησε το Wii της  Νintendo να γίνει ο βασιλιάς των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.  Ποιες τεχνολογίες τού σήμερα μπορούν να εξελιχθούν στα  πιο επιτυχημένα gadgets τού αύριο;

 

Αχ! Πάλι μου έπεσε!
Ακόμη και οι πιο αδέξιοι δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν όταν τους πέφτει το πανάκριβο καινούργιο κινητό, η φωτογραφική μηχανή ή ο φορητός υπολογιστής τους αν αυτά προστατεύονται από μια ειδική «άθραυστη» θήκη. Οι θήκες αυτές θα κατασκευάζονται από έναν συνδυασμό κοκκωδών, κεραμικών και πολυμερών υλικών και θα είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να οδηγούν τα ωστικά κύματα μακριά από τα ευαίσθητα μέρη των συσκευών και στη συνέχεια να τα παγιδεύουν ή να τα εξουδετερώνουν. Μια κοινοπραξία αμερικανικών πανεπιστημίων, η οποία χρηματοδοτείται από το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, ελπίζει να έχει έτοιμα κάποια πρωτότυπα το 2014. Ο στρατός ενδιαφέρεται επειδή η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να διευκολύνει τον χειρισμό των πυρομαχικών.

Vodkamatic, το αποστακτήριο τσέπης

Αρτι αποσταχθείσα, περνώντας σταγόνα τη σταγόνα απευθείας στο φλασκί που κρέμεται από τη ζώνη σας, μια σταθερή ποσότητα βότκας μπορεί να παράγεται από έναν βιοαντιδραστήρα σε μορφή τσιπ ο οποίος διενεργεί μια συνεχή διαδικασία ζύμωσης και απόσταξης. Ολα τα απαραίτητα εξαρτήματα, τα οποία βασίζονται κυρίως στη μικρορευσομηχανική, βρίσκονται υπό ανάπτυξη και το «αποστακτήριο τσέπης» πολύ πιθανόν είναι να κυκλοφορήσει στην αγορά- αν το επιτρέπουν οι κατά τόπους νόμοι κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών.

Ενέργεια στο διηνεκές

Φανταστείτε να βάζετε στην αγαπημένη σας συσκευή μια μπαταρία την οποία δεν θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε ποτέ. Πολλές ερευνητικές ομάδες, από τον χώρο της βιομηχανίας αλλά και των πανεπιστημίων, ανταγωνίζονται για να αναπτύξουν μια νέα γενιά μικρών «πυρηνικών» μπαταριών πολύ μεγάλης διάρκειας οι οποίες θα αντλούν ενέργεια από τη ραδιενεργό διάσπαση. Από τις πλέον υποσχόμενες τεχνολογίες είναι τα βηταβολταϊκά συστήματα, τα οποία χρησιμοποιούν απλούς ημιαγωγούς για να παραγάγουν ρεύμα συλλέγοντας ηλεκτρόνια από ένα ραδιενεργό υλικό. Μία από τις προσεγγίσεις βασίζεται σε υγρούς ημιαγωγούς οι οποίοι προσφέρουν στην μπαταρία μεγαλύτερη διάρκεια. Οι βηταβολταϊκές μπαταρίες υπόσχονται συγκέντρωση ενέργειας πολύ μεγαλύτερη από αυτήν των κοινών μπαταριών, παρουσιάζουν όμως ένα αναπόφευκτο πρόβλημα: πώς θα τις καταστρέφουμε όταν θα έρχεται η ώρα να τις πετάξουμε.

Ο άρχοντας των τηλεφώνων
Ενα τηλέφωνο θα σας επιτρέπει να ακούτε ψηφιακό ραδιόφωνο, να βλέπετε τηλεόραση, να ελέγχετε τον καιρό, να βρίσκετε θαμμένους θησαυρούς και, ναι, να μιλάτε με τους φίλους σας. Για να τα κατορθώνει όλα αυτά μαζί, θα χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα το οποίο αναπρογραμματίζει το ραδιοκύκλωμα ώστε να συλλαμβάνει κάθε διαφορετικό είδος σήματος, από αυτά των δικτύων Wi-Fi και 3G τηλεφωνίας ως αυτό της ψηφιακής τηλεόρασης. Με την πρόσθεση αισθητήρων επαναδιαμόρφωσης βασισμένων σε τσιπ- υπό ανάπτυξη από την Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DΑRΡΑ) του αμερικανικού Πενταγώνου- το τηλέφωνο θα μπορεί επίσης να μετράει την πίεση, τη θερμοκρασία ή και τα μαγνητικά πεδία.

Πραγματική εικονικότητα
Ο χώρος γύρω σας γεμίζει με φωτεινές εικόνες που ίπτανται στον αέρα και ξαφνικά νιώθετε σαν να βρίσκεστε μέσα σε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Ενας ισχυρός προβολέας ακτινών λέιζερ παράγει ροές υπερβραχέων, επακριβώς εστιασμένων παλμών οι οποίοι ιονίζουν τον αέρα δημιουργώντας λάμψεις φωτός που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή εικονικών τρισδιάστατων αντικειμένων. Ο αμερικανικός στρατός θέλει να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία ως αντιπερισπασμό των ελεύθερων σκοπευτών από τον στόχο τους, αλλά οι μηχανικοί της Βurton, εταιρείας με έδρα την Καβασάκι Σίτι της Ιαπωνίας, σκοπεύουν να έχουν ένα δείγμα του συστήματος έτοιμο για την αγορά ως το 2011.

Στα βήματα του πλοηγού

Τον έχετε ήδη στο αυτοκίνητο, σύντομα μπορεί να τον βάλετε και στα παπούτσια σας: ένας προσωπικός πλοηγός θα μπορεί να καθοδηγεί τα βήματά σας όπου και αν θέλετε να πάτε, σε κλειστούς ή ανοικτούς χώρους, με απόλυτη ακρίβεια- ως τη σωστή είσοδο της πτέρυγας νεογνών, ως το ράφι με τα μακαρόνια στο σουπερμάρκετ ή ως ένα συγκεκριμένο συρτάρι αρχειοθέτησης μέσα σε ένα γραφείο γεμάτο με χαρτιά. Τα συμβατικά συστήματα πλοήγησης μέσω δορυφόρου (GΡS) δεν μπορούν να προσφέρουν τέτοια ακρίβεια και είναι αξιόπιστα μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Για τον λόγο αυτόν η DΑRΡΑ έχει εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη αδρανειακών συστημάτων πλοήγησης (ΙΝS) τα οποία βασίζονται σε τσιπ αρκετά μικρά ώστε να τοποθετούνται στο τακούνι ενός παπουτσιού.

Εξάποδη κίνηση

Χρειάζεστε κάτι να σας μεταφέρει σε βουνά και λαγκάδια γρήγορα και χωρίς κανέναν κόπο εκ μέρους σας; Το 2000 η φινλανδική εταιρεία Ρlustech είχε αναπτύξει ένα εξάποδο μηχάνημα υλοτόμησης που σκαρφάλωνε με άνετο βηματισμό στα πλέον ανώμαλα εδάφη. Το σχέδιο εγκαταλείφθηκε αλλά η DΑRΡΑ αποφάσισε να συνεχίσει την ιδέα με δύο δικές της μηχανές «περπατήματος»: το Βig Dog μπορεί να μεταφέρει έναν ενήλικο σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων, ενώ το πιο πρόσφατο Βig Dog on steroids έχει επιδόσεις αυξημένες κατά 30%, τόσο στην ικανότητα μεταφοράς όσο και στην απόσταση την οποία μπορεί να διανύσει.

Πεταλούδες εν δράσει

Θέλετε μια ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα όλες τις εποχές του χρόνου; Ενα σμήνος από πολύχρωμες τεχνητές πεταλούδες που πετούν γύρω σας ακολουθώντας τα βήματά σας μπορεί ίσως να σας την προσφέρει. Κατασκευασμένες ως πιστή απομίμηση των βιολογικών ομόλογών τους και βασισμένες στις ίδιες αεροδυναμικές αρχές με αυτές, οι πεταλούδες-ρομπότ άρχισαν να αναπτύσσονται το 2007 με την τεχνολογία των νανο-οχημάτων αέρος (ΝΑV) κατά παραγγελία της DΑRΡΑ, προκειμένου να προσφέρουν στους στρατιώτες ιπτάμενα «μάτια». Πρωτότυπα δείγματα ήδη πετούν στο εργαστήριο και προορίζονται για επί τόπου δοκιμές μέσα στο 2010.

Σκαρφαλώστε σαν τη σαύρα

Αν ζηλεύετε ένα μέρος της δόξας του Σπάιντερμαν ίσως σύντομα να την αποκτήσετε περπατώντας στους τοίχους και στο ταβάνι φορώντας ειδικά παπούτσια με «σούπερ κράτημα». Ο Νίκολα Πούνιο του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου του Τουρίνου έχει ήδη κατασκευάσει γάντια τα οποία μπορούν να γαντζωθούν σε επιφάνειες σηκώνοντας περίπου 10 κιλά το καθένα. Η επιφάνειά τους καλύπτεται από εκατ. υπέρλεπτους νανοσωλήνες οι οποίοι μιμούνται τη συμπεριφορά των λεπτών τριχιδίων που έχουν στα πόδια τους οι σαύρες. Το μυστικό βρίσκεται στη συσσώρευση δυνάμεων Βαν ντερ Βάαλς μεταξύ των νανοσωλήνων και της επιφάνειας στην οποία προσκολλώνται. Τα παπούτσια ίσως αποτελέσουν το επόμενο βήμα.

Στον αυτόματο πιλότο

Οι ελαφρές μπαταρίες μάς έχουν προσφέρει τηλεκατευθυνόμενα ελικοπτεράκια αρκετά μικρά ώστε να πετούν μέσα στα σπίτια μας, ο τηλεχειρισμός τους όμως είναι πολύ δύσκολος και οι περισσότεροι καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες για να τα κρατήσουμε στον αέρα, πόσω μάλλον για να τα κάνουμε να πετούν αποφεύγοντας τα έπιπλα. Τα σχέδια της DΑRΡΑ για την ανάπτυξη ενός αυτόματου πιλότου σε μικροτσίπ αποτελούν λοιπόν καλά νέα για τους τεμπέληδες λάτρεις των παιχνιδιών του είδους. Τα τσιπ αυτά, τα οποία προορίζονται για μη επανδρωμένα οχήματα αέρος, θα διαθέτουν αισθητήρες και συστήματα αδρανειακής πλοήγησης. Βάζοντάς τα σε ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι, θα μπορούμε να το βλέπουμε να πετάει με ασφάλεια στο δωμάτιο ενώ εμείς θα παρακολουθούμε τηλεόραση ή θα απολαμβάνουμε το φαγητό μας.

 

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΤοΒΗΜΑ

RizVN Login