^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Η Νεφέλη κολυμπάει ελεύθερη πλέον στη θάλασσα των Σποράδων

Η Νεφέλη κολυμπάει ελεύθερη στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Β. Σποράδων Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010. Τελικά «το σύμπαν συνωμότησε», ο καιρός έφτιαξε και η Νεφέλη εδώ και λίγες ώρες κολυμπάει ελεύθερη και υγιής στην καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Β. Σποράδων στην Αλόννησο. Για μια ακόμη φορά μαζεύτηκαν όλοι στη Στενή Βάλα Αλοννήσου, για να ευχηθούν στη νεαρή Monachus monachus, καλό ταξίδι στη νέα της ζωή στην ανοιχτή θάλασσα. Τελικά «το σύμπαν συνωμότησε», ο καιρός έφτιαξε και η Νεφέλη εδώ και λίγες ώρες κολυμπάει ελεύθερη και υγιής στην καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Β. Σποράδων στην Αλόννησο. Για μια ακόμη φορά μαζεύτηκαν όλοι στη Στενή Βάλα Αλοννήσου, για να ευχηθούν στη νεαρή , καλό ταξίδι στη νέα της ζωή στην ανοιχτή θάλασσα.

Τη Νεφέλη και την ομάδα της MOm με τους εθελοντές της περίθαλψης, τίμησαν με την παρουσία τους η Αντινομάρχης Μαγνησίας κα. Νατάσσα Οικονόμου, η νέα Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΑΒΣ κα. Ευγενία Ανδρουκάκη, το Λιμενικό Σώμα, η Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής, οι Πρόσκοποι του νησιού και φυσικά οι κάτοικοι της Αλοννήσου που όλα αυτά τα χρόνια υποστηρίζουν ενεργά το έργο της MOm.

Η Νεφέλη έμεινε για 3,5 μήνες στο Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας της MOm (το μοναδικό στη Μεσόγειο) και αφού δέχτηκε την φροντίδα της MOm και των εθελοντών, ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα περίθαλψης και επανένταξής της.

Για τους επόμενους 6 μήνες η MOm θα παρακολουθεί την πορεία της Νεφέλης στο φυσικό της περιβάλλον, μέσω ειδικού πομπού ο οποίος της τοποθετήθηκε επιδερμικά, για να συλλέξει επιστημονικά δεδομένα και να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που η νεαρή Monachus monachus χρειαστεί βοήθεια.

Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε η Νεφέλη στην Άσσο της Κεφαλονιάς στις 14 Οκτωβρίου 2009 μέχρι και σήμερα, το πρόγραμμα περίθαλψης και επανένταξής της υποστήριξε η Τράπεζα Πειραιώς, όπως κάνει εδώ και 16 χρόνια. Σύμμαχοι στην επιβίωση της Νεφέλης ήταν και πολλοί πολίτες αλλά και εταιρείες (Tesco, Sprint, Accor Services), που υιοθέτησαν συμβολικά τη Νεφέλη και συνέβαλαν στη συγκέντρωση των απαραίτητων πόρων.

Η MOm ευχαριστεί θερμά όλους τους εθελοντές που προσέφεραν την πολύτιμη βοήθειά τους, τους τελευταίους 3,5 μήνες, τους κατοίκους της Αλοννήσου που συμμετείχαν με κάθε τρόπο στην προσπάθεια, το Λιμενικό Σώμα που είναι πάντα σε ετοιμότητα και τους κατοίκους της Άσσου στην Κεφαλονιά που βρήκαν τη νεογέννητη Νεφέλη και συνεργάστηκαν άψογα με τη MOm για τη μεταφορά της στο Κέντρο Περίθαλψης της MOm. Επίσης την Hellenic Seaways για τη δωρεάν μετακίνηση των ανθρώπων της MOm καθώς και το Marine Mammal Centre στην Αμερική και το Πανεπιστήμιο Erasmus στην Ολλανδία.

Το μήνυμα που έδωσαν όλοι όσοι βοήθησαν και συμμετείχαν είναι κοινό: «η διάσωση ενός και μόνο ατόμου ενός είδους που απειλείται με εξαφάνιση, όπως η μεσογειακή φώκια, είναι υπόθεση όλων μας!».

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: www.mom.gr

RizVN Login