^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Μαθητές σε ρόλο διαμεσολαβητή κατά της σχολικής βίας

Η αντιμετώπιση της σχολικής βίας, οι σχέσεις μεταξύ των μαθητών και των καθηγητών, αλλά και η ασφαλής χρήση του Διαδικτύου ήταν ορισμένα από τα ζητήματα που έθεσαν μαθητές στον Συνήγορο του Παιδιού, Γιώργο Μόσχο, ο οποίος επισκέφτηκε στη Θεσσαλονίκη τάξεις σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης, συζητήθηκε η ιδέα της ανάθεσης σε μαθητές του ρόλου του διαμεσολαβητή για την επίλυση συγκρούσεων μεταξύ συνομηλίκων.
Συγκεκριμένα, στο 5ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης έγινε συνάντηση με μαθητές της 3ης τάξης που συμμετείχαν σε πρόγραμμα για την επίλυση των συγκρούσεων στο σχολείο. Οι μαθητές τόνισαν πόσο σημαντικό είναι για αυτούς οι καθηγητές να κουβεντιάζουν με τα παιδιά και να αναπτύσσονται σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους, ώστε τυχόν προβλήματα να λύνονται με τρόπο ειρηνικό, μέσα από συζήτηση και συμφωνίες και όχι απλά με την επιβολή ποινών.

Στο 2ο Γυμνάσιο Μενεμένης οι μαθητές τμήματος της 3ης Γυμνασίου επεσήμαναν στο Συνήγορο πως είναι σημαντικό το σχολείο να συνδέεται στενότερα με την οικογένεια, ώστε να βοηθάει στην προστασία των παιδιών από ενδεχόμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων τους.

Στο 1ο Γυμνάσιο Πολίχνης οι μαθητές της 3ης τάξης, που συμμετείχαν σε πρόγραμμα για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, συζήτησαν με το Συνήγορο σχετικά με τους κινδύνους και τις μορφές προστασίας των παιδιών από την παραβίαση δικαιωμάτων τους μέσω του Διαδικτύου (παρενόχληση, εκμετάλλευση, προσβολές, εκφοβισμός, παραβίαση προσωπικών δεδομένων κ.λπ).

Στο 13ο Γυμνάσιο οι μαθητές της 3ης τάξης έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την προστασία των παιδιών από την παραμέληση, την εκμετάλλευση, τους κινδύνους του Διαδικτύου, τη χρήση αλκοόλ και ουσιών, τη βία και το ρατσισμό. Με τους μαθητές συζητήθηκε, επίσης, η ιδέα της ανάθεσης σε μαθητές του ρόλου του διαμεσολαβητή για την επίλυση συγκρούσεων μεταξύ συνομηλίκων.

Στο Πειραματικό Γυμνάσιο της Νεάπολης ο Συνήγορος συναντήθηκε με το 15μελές συμβούλιο των μαθητών και με ένα τμήμα της 2ας Γυμνασίου και συζήτησε μαζί τους διάφορα θέματα της σχολικής ζωής, δίνοντας έμφαση στην προσπάθεια που γίνεται στο σχολείο αυτό για την υιοθέτηση σχολικού κανονισμού με τη συμμετοχή και των μαθητών. Τα παιδιά τόνισαν την ανάγκη να υπάρχει διαρκής καλή επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικών - μαθητών, να δίνεται τακτικά χρόνος συζήτησης με την ευθύνη του καθηγητή τμήματος για θέματα που ενδιαφέρουν τους μαθητές.

Σεμινάριο για την αντιμετώπιση της βίας

Τέλος, ο κ. Μόσχος ήταν ομιλητής σε σεμινάριο που διοργάνωσε το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης για εκπαιδευτικούς με θέμα την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας μεταξύ μαθητών, όπου παρουσίασε τον προγραμματισμό του Συνηγόρου για την καταγραφή «καλών πρακτικών» που εφαρμόζονται σε διάφορα σχολεία.

 

ΑΝΑΔΙΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

RizVN Login