^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Το διαδίκτυο σαράκι για 70 εφήβους

Τουλάχιστον εβδομήντα έφηβοι με συμπτώματα εθισμού από τη χρήση του Διαδικτύου παρακολουθούνται συστηματικά από τους ειδικούς στη Μονάδα Εφηβικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά είναι ηλικίας από 14 έως 17 ετών και στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι αγόρια. Σύμφωνα με τον γιατρό και εκπρόσωπο της οργάνωσης ασφαλούς Διαδικτύου, Γιώργο Κορμά, προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αν και συχνότερα κρούσματα παρουσιάζονται, βάσει της εμπειρικής μελέτης, στην Αθήνα και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.


Συμπτώματα
Στα βασικά συμπτώματα που εμφανίζουν τα εθισμένα στο Ιντερνετ παιδιά συγκαταλέγονται η κατάθλιψη και η υπερκινητικότητα, ενώ ανησυχητικό είναι το γεγονός πως οι γονείς αντιλαμβάνονται το πρόβλημα ακόμα και ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων: «Στη χώρα μας υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό παιδιών, το οποίο φτάνει το 38%, που «σερφάρει» στο Ιντερνετ χωρίς την επίβλεψη ενηλίκου ακόμα και σε αρκετά ευαίσθητες ηλικίες. Ταυτόχρονα ο υπολογιστής βρίσκεται συχνά στο παιδικό δωμάτιο με αποτέλεσμα ο έλεγχος των παιδιών να είναι δυσκολότερος. Πολλά από τα παιδιά αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα από τα 12, χωρίς αυτά να γίνονται αντιληπτά από τους γονείς με αποτέλεσμα γύρω στα 14 ορισμένα από αυτά να εμφανίζουν σημαντικές διαταραχές», σημειώνει ο κ. Κορμάς.

Ο ίδιος είναι ένας από τους βασικούς ομιλητές της ημερίδας που διοργανώνει η οργάνωση «safer Internet» με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της ημέρας ασφαλούς Διαδικτύου.

Συμβουλές - Τα ύποπτα σημάδια των παιδιών
Σήμα κινδύνου για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά εκπέμπουν οι ειδικοί, οι οποίοι εξηγούν ότι η πρόληψη είναι ο μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε περιπτώσεις απόλυτης εξάρτησης από το Ιντερνετ. Στα σημάδια που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς συγκαταλέγονται:

  • Εκνευρισμός όταν το παιδί βρίσκεται εκτός Διαδικτύου.
  • Χρήση του διαδικτύου για πολύ περισσότερο χρόνο από τον προτιθέμενο.
  • Ξαφνική σχολική αποτυχία.
  • Διαταραχές ύπνου και αλλαγή συνηθειών του ύπνου.
  • Μειωμένη φυσική δραστηριότητα.
  • Διαταραχή στις οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις.
  • Αλλαγή των συνηθειών του, όπως π.χ. παραμέληση φίλων ή αγαπημένων χόμπι.
  • Παραμέληση της προσωπικής υγιεινής.

Το πρόβλημα αρχίζει να λαμβάνει διαστάσεις και στην Ελλάδα καθώς η γραμμή βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ, του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, η οποία εδώ και περίπου 4 μήνες απαντά σε κλήσεις χωρίς χρέωση στο τηλέφωνο 800 11 800 15, δέχεται καθημερινά περίπου δέκα τηλεφωνήματα παιδιών ή γονέων που ζητούν υποστήριξη για προβλήματα που σχετίζονται με το διαδίκτυο, τα κινητά τηλέφωνα ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.


Κατάταξη από την Κομισιόν - Χώρα μεσαίου κινδύνου η Ελλάδα, αλλά όχι για πολύ
Αποδέκτης προσβλητικών μηνυμάτων ή σεξουαλικών υπονοούμενων έγινε τουλάχιστον μία φορά το 4,2% των παιδιών που «σερφάρουν» συστηματικά στο Ιντερνετ, σύμφωνα με τους υπευθύνους της οργάνωσης «safer Internet».
Οι προσβολές αλλά και ο κίνδυνος δημοσιοποίησης προσωπικών στοιχείων και συνομιλιών οδηγούν συχνά τα παιδιά στα όρια της κατάθλιψης ενώ είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μαθήτριας γυμνασίου από την Αθήνα, η οποία έκανε απόπειρα αυτοκτονίας προκειμένου να γλιτώσει από τα πειράγματα και τις προσβολές των συμμαθητών της.
Η Ελλάδα μπορεί να κατατάσσεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χώρες μεσαίου κινδύνου σε ό,τι αφορά τη χρήση του Ιντερνετ από παιδιά, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στη μειωμένη χρήση του Διαδικτύου από τα Ελληνόπουλα σε σχέση με τα παιδιά και τους εφήβους από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας «σερφάρει» ένα στα δύο παιδιά όταν σε χώρες όπως η Δανία και η Ολλανδία συνδεδεμένο είναι το 93% των παιδιών.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα εμφανίζει διαρκή και απότομη άνοδο στις ευρυζωνικές συνδέσεις ενώ η ασφαλής χρήση του διαδικτύου όχι μόνο δεν αποτελεί μάθημα στα σχολεία αλλά ούτε καν εκπαιδευτική ενότητα.
Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους, για τους οποίους τα παιδιά στην Ελλάδα θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτα στους κινδύνους του Διαδικτύου, οι οποίοι είναι:

Η δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων.
Η αποστολή και λήψη πορνογραφικού υλικού.
Παρακολούθηση βίαιου περιεχομένου.
Η online παρενόχληση αλλά και τα σεξουαλικά υπονοούμενα.
Οι συναντήσεις με άγνωστους διαδικτυακούς φίλους.

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΘΝΟΣ (Μαρία Λιλιοπούλου)

RizVN Login