^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Κόκκινη κάρτα στους κλέφτες με τα USΒ

Κάποιος συνάδελφος σας δείχνει στην οθόνη του υπολογιστή του ένα βίντεο που έχει κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο και αποκαλύπτει πολύ «προσωπικές στιγμές» γνωστής ηθοποιού. Φυσικά του ζητάτε να το αντιγράψετε και εκείνος πρόθυμα σας δίνει ένα USΒ (οι μικρές φορητές συσκευές αποθήκευσης αρχείων) για να το περάσετε στον υπολογιστή σας. Βάζετε το USΒ στον υπολογιστή σας, αντιγράφετε το βίντεο και γεμάτοι ενθουσιασμό επικοινωνείτε με γνωστούς και φίλους για να τους ενημερώσετε για το «απόκτημά» σας. Αυτό που δεν γνωρίζετε είναι ότι, επιστρέφοντας το USΒ στον συνάδελφό σας, αυτός με τη σειρά του καμαρώνει γιατί δικό του «απόκτημα» είναι πλέον όλα τα αρχεία, τα βίντεο και οι φωτογραφίες σας, αφού την ώρα που εσείς αντιγράφατε το επίμαχο βιντεάκι το USΒ παράλληλα και «αόρατα» αντέγραφε τα δικά σας αρχεία...

Ο κ. Β. Κάτος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, εργαζόταν πριν από λίγα χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, όπου μεταξύ άλλων είχε διοργανώσει το Τμήμα Διερεύνησης Ψηφιακών Πειστηρίων Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και εκεί συνέλαβε την ιδέα για την ανάπτυξη ενός προγράμματος εντοπισμού υποκλοπής αρχείων. Οταν ήρθε στην Ελλάδα, αποφάσισε να υλοποιήσει την ιδέα αυτή και σε συνεργασία με έναν φοιτητή του ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα το οποίο σε πρώτη φάση εντοπίζει ποια αρχεία έχουν γίνει αντικείμενο αντιγραφής. «Στο διάστημα που βρισκόμουν στην Αγγλία τα στοιχεία έδειχναν ότι υπήρχε συνεχής αύξηση της κλοπής δεδομένων, αλλά παρατηρήσαμε ότι αυξανόταν σημαντικά ο αριθμός των κλοπών για τις οποίες τα θύματα δεν μπορούσαν να καταλάβουν και να εξηγήσουν το πώς μπορεί να συνέβη. Προφανώς δεν γνώριζαν και δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι το πιθανότερο ήταν πως τα δεδομένα τους υπεκλάπησαν με την ακούσια αλλά ενεργό συμμετοχή τους όταν τοποθέτησαν κάποιο USΒ στον υπολογιστή τους» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Κάτος.

 

Ανέπτυξε λοιπόν με τη βοήθεια του φοιτητή του κ. Θ. Καβαλάρη μια μέθοδο με την οποία εντοπίζονται όποια αρχεία φαίνεται ότι έχει γίνει προσπάθεια να αντιγραφούν από τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σε USΒ και iΡod. Προκειμένου να εντοπιστεί και ο υποκλοπέας, προχώρησαν στη δημιουργία ενός προγράμματος που εντοπίζει τα ψηφιακά ίχνη του. «Είναι σημαντικό να μπορούμε να δώσουμε ταυτότητα στον υποκλοπέα. Κάθε συσκευή USΒ διαθέτει έναν σειραϊκό αριθμό τον οποίο το πρόγραμμα μας αποκαλύπτει. Ετσι κάποιος που έπεσε θύμα υποκλοπής θα έχει πλέον στη διάθεσή του ένα στοιχείο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που αποφασίσει να κινηθεί νομικά. Βέβαια έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας, αφού αυτή τη στιγμή έχουμε αναπτύξει το πρόγραμμα σε μια πρωτογενή μορφή του. Πολύ σύντομα όμως πιστεύω ότι θα το ολοκληρώσουμε και τότε θα το διαθέσουμε ελεύθερα στην ηλεκτρονική κοινότητα» αναφέρει ο κ. Κάτος.

Τι είναι το «pod-slurping»
Ονομάζεται «pod-slurping» και είναι μια διαδεδομένη μέθοδος υποκλοπής αρχείων από υπολογιστές μέσω των φορητών συσκευών αποθήκευσης. Βαφτίστηκε έτσι επειδή αρχικά αυτή η νέα μέθοδος υποκλοπής βασίστηκε στη χρήση των δημοφιλών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής i-Ρod. Τόσο τα iΡod (και τα i-Ρhones) όσο και τα νέας γενιάς USΒ μπορούν να προγραμματίζονται με τρόπο τέτοιον ώστε όταν τοποθετούνται σε έναν υπολογιστή αυτόματα να αποθηκεύουν από αυτόν το περιεχόμενο συγκεκριμένων φακέλων. Ο αρχικός σκοπός αυτής της εφαρμογής ήταν αθώος: για να μη χάνει κάποιος χρόνο μπροστά στον υπολογιστή και να αντιγράφει μεγάλο αριθμό αρχείων (π.χ. τραγούδια, βίντεο), να έχει προγραμματισμένο το USΒ του ώστε κάθε φορά που το τοποθετεί στον υπολογιστή αυτό να αντιγράφει αυτόματα τα συγκεκριμένα αρχεία. Ωστόσο η εφαρμογή αυτή άνοιξε ταυτόχρονα μια κερκόπορτα που επιτρέπει την υποκλοπή δεδομένων.

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΤΟΒΗΜΑ (Θ. Λαινας)

RizVN Login