^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Πέντε νέοι ερευνητές μιλούν για την κλιματική αλλαγή

Η Ολυμπία Αγαλιώτη, γιατρός που τη στιγμή της εκδήλωσης έκανε την εφημερία της στη Ζάκυνθο αλλά συμμετείχε μέσω βιντεοσκοπημένης παρουσίασης που είχε στείλει, ο Σάκης Λίτσιος φοιτητής τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, η Γιολάντα Κογιάννη Δρ Βιοχημείας, η καθηγήτρια Γεωλογίας Χριστίνα Μελίδου και η φοιτήτρια του τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών Άννα Χριστοδούλου, έχουν πετύχει να διακριθούν όλοι τους στο διαγωνισμό εκλαΐκευσης της επιστήμης" Famelab", που διοργανώνει κάθε χρόνο το Βρετανικό Συμβούλιο .

Επιστήμη και κοινό

"Στο σχολείο δεν μας δίνεται η δυνατότητα να συζητήσουμε όσο θέλουμε για την επιστήμη. Συμμετείχα στο διαγωνισμό famelab ακριβώς γι' αυτό. Πιστεύω ότι οι επιστήμονες πρέπει να προσεγγίσουν το ευρύ κοινό. Άλλωστε, αυτός είναι και ο στόχος ενός Καφέ Επιστήμης, όπως αυτό που γίνεται και στο ΜΒΠ. Σήμερα μιλάμε για την κλιματική αλλαγή στη Θεσσαλονίκη. Μιλήσαμε όμως για το ίδιο θέμα και στην Κοζάνη και στα Τρίκαλα, και ο κόσμος ήταν πολύ ευαισθητοποιημένος", λέει η Θεσσαλονικιά Χριστίνα Μελίδου. Έχοντας σπουδάσει Γεωλογία, η Χριστίνα πήρε μέρος στο διαγωνισμό εκλαΐκευσης της επιστήμης Famelab, που διοργανώθηκε το 2008 και κέρδισε μια από τις πρώτες θέσεις. "Τότε μίλησα για τη γέννηση και το θάνατο των τεκτονικών πλακών που... βολτάρουν στην επιφάνεια της Γης. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς δημιουργούνται οι σεισμοί σε μια χώρα τόσο σεισμογενή όπως η Ελλάδα", λέει.

Παράξενες ιστορίες

Η Ολυμπία Αγαλιώτη, που σήμερα κάνει το αγροτικό της, εντυπωσίασε στον τελικό διαγωνισμό του Famelab το 2008, όταν μίλησε στο κοινό για μια αληθινή παράξενη ιστορία ενός ασθενούς που είχε πέσει σε κώμα και ανέκτησε τις αισθήσεις του έπειτα από πολλά χρόνια χάρη στα συνεχή ερεθίσματα που του πρόσφερε η οικογένειά του. Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε για την κλιματική αλλαγή, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι την περίοδο 1960 - 1999 τα αγγειακά νοσήματα σε ασθενείς από τη Δυτική Θεσσαλονίκη που νοσηλεύτηκαν στο ΑΧΕΠΑ ήταν διπλάσια από αυτά που αναφέρθηκαν την ίδια περίοδο από ασθενείς της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Η βασική αιτία γι' αυτήν την αύξηση πρέπει να αναζητηθεί και στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο νικητής του Famelab
Ο Θεσσαλονικιός φοιτητής Βιολογίας, Σάκης Λίτσιος εντυπωσίασε πέρυσι το κοινό και την επιτροπή του διαγωνισμού, μιλώντας για το μηχανισμό του deja vu και τον τρόπο που λειτουργεί στην καθημερινότητά μας. Η αίσθηση ότι έχουμε ξαναζήσει τις ίδιες καταστάσεις, έχουμε ξαναβρεθεί στα ίδια μέρη χωρίς να έχει στην πραγματικότητα συμβεί ποτέ αυτό, είναι μια κοινή εμπειρία για πολλούς ανθρώπους. Στη διάρκεια της παρουσίασης ενός... ιδιαίτερου θέματος, ο Σάκης ασχολήθηκε με την επιστημονική εξήγηση του θέματος, αναλύοντας όρους νευρολογίας και τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, ενώ παράλληλα έδωσε μια θεατρική διάσταση στην παρουσίασή του, η οποία εντυπωσίασε τους κριτές. Όπως λέει ο ίδιος, είναι μοναδική η επαφή με το κοινό ιδίως στις πόλεις της περιφέρειας όπου τέτοια επιστημονικού χαρακτήρα καφέ δεν διοργανώνονται τόσο συχνά.

Δημοσιογραφική ματιά
Η Άννα Χριστοδούλου φοιτήτρια στο τμήμα Φυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών έχει βασικό στόχο να ασχοληθεί επαγγελματικά με την αστροφυσική, ενώ η Δρ Βιοχημείας Γιολάντα Κογιάννη (φωτ.) θεωρεί ότι "η ενασχόληση με αυτό το είδος εκλαϊκευμένης επιστήμης διευρύνει τους ορίζοντες και τις δυνατότητες ενός νέου επιστήμονα". Η ίδια, έχοντας κάνει και σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία, πιστεύει ότι ο θεσμός του "Science Cafe" μπορεί να βοηθήσει το ευρύ κοινό να κατανοήσει καλύτερα την επιστήμη και τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα. Άλλωστε, και η ίδια δεν κρύβει ότι η αδυναμία της είναι ο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός.

Στη διάρκεια πάντως της παρουσίασής της για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καθημερινή μας ζωή ακολούθησε την καθαρά δημοσιογραφική πρακτική, αφού έχει πολλούς φίλους από το χώρο. Παρουσίασε δηλαδή, μια συνέντευξη που της παραχώρησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επανομής Α. Τσιώνης, σύμφωνα με την οποία οι αγρότες της συγκεκριμένης περιοχής αναγκάζονται να ποτίσουν τα χωράφια τους ακόμη και το χειμώνα λόγω ελάττωσης της βροχόπτωσης.


ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (Στελίνα Μαργαριτίδου)

RizVN Login