^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Η κλιματική αλλαγή ένοχη και για την έκρηξη αλλεργιών

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ  Το φτέρνισμα, η ρινική συμφόρηση και η καταρροή εξαιτίας αλλεργικής ρινίτιδας αποτελούν πλέον μεγαλύτερο «βάσανο» για εκατομμύρια άτομα εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Και αυτό διότι, όπως έδειξε ιταλική μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Γένοβας, η δραματική αλλαγή του κλίματος έχει οδηγήσει σε επιμήκυνση της περιόδου κυκλοφορίας της γύρης, αλλά και της ποσότητας γύρης στον αέρα. Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Ασθματος και Ανοσολογίας (Αmerican Αcademy of Αllergy, Αsthma and Ιmmunology, ΑΑΑΑΙ) στη Νέα Ορλεάνη διήρκεσε έξι χρόνια. Οι ερευνητές κατέγραψαν τις συγκεντρώσεις γύρης στην ατμόσφαιρα, τη διάρκεια της περιόδου της γυρεοφορίας, καθώς και την ευαισθησία του πληθυσμού σε πέντε διαφορετικούς τύπους γύρης στην περιοχή Μπορντιγκέρα της Ιταλίας από το 1981 ως το 2007.

«Μελετώντας μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή παρατηρήσαμε ότι η σταδιακή αύξηση της μέσης θερμοκρασίας έχει οδηγήσει σε επιμήκυνση της διάρκειας της περιόδου γυρεοφορίας ορισμένων φυτών και έτσι τελικώς σε αύξηση της ποσότητας γύρης στην ατμόσφαιρα» ανέφερε ο δρ Γουόλτερ Κανόνικα που συμμετείχε στη μελέτη.

 

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, το ποσοστό των ατόμων που εμφανίζει έντονη ανοσολογική απόκριση σε αλλεργιογόνους παράγοντες αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των έξι ετών διεξαγωγής της μελέτης. «Οι μεγαλύτερες σε διάρκεια περίοδοι γυρεοφορίας και τα υψηλά επίπεδα γύρης στον αέρα επιδεινώνουν τα συμπτώματα των ατόμων με αλλεργική ρινίτιδα» σημείωσε η Εστελ Λέβετιν από την ΑΑΑΑΙ, σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα.

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΤΟΒΗΜΑ

RizVN Login