^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Ταξίδι στο χρόνο με τρένο

«Για εμάς τους μεγαλύτερους, που έχουμε ζήσει και στην κανονική λειτουργία τους αυτά τα- μουσειακά πια σήμερατρένα, σίγουρα μια ακόμα διαδρομή εξακολουθεί να μας συγκινεί ιδιαίτερα! Μας εκπλήσσει, μάλιστα, που και νέα παιδιά  δείχνουν ανάλογα συναισθήματα αγάπης κι ενδιαφέρον για τον σιδηρόδρομο».

Θα κάνουν βόλτα στο παρελθόν, θα κινηθούν με βαγόνια και μηχανές εποχής πάνω στις ράγες. Λάτρεις των μέσων σταθερής τροχιάς, γυρίζουν το ερχόμενο Σάββατο (11.00), στη Μαγνησία, τον χρόνο πίσω. «Ταξιδεύουν» ώς και το 1912, τότε που κατασκευάστηκε η πιο παλιά εν λειτουργία ελληνική ατμάμαξα του Πηλίου. Αυτή είναι που θα μεταφέρει ώς και εκατό από τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου (ΣΦΣ) στα οποία ανήκει η ιδέα για μια ημερήσια εκδρομήφωτογραφική εξόρμηση, με το φρεσκοσυντηρημένο ειδικά για το δρομολόγιο αυτό ατμήλατο, στο τμήμα Άνω Λεχώνια- Μηλιές, μετ΄ επιστροφής.

Μία ημέρα αργότερα (12.00), σειρά θα έχει μιαν άλλη ιστορική, γερμανική οτομοτρίς: η μοναδική, τόσο παλιά και με δυνατότητα άμεσης λειτουργίας, μουσειακή αυτοκινητάμαξα ογδόντα θέσεων, η Linke-Ηofmann, του 1937. Πιστό αντίγραφο των αντίστοιχων Ιντερσίτι που κυκλοφόρησαν προπολεμικά για πρώτη φορά στη Γερμανία θα συρθεί, μαζί με δρεζίνες (μικρά σιδηροδρομικά οχήματα με μηχανή αυτοκινήτου), πάνω στη λεγόμενη μετρική (πλάτους ενός μέτρου) γραμμή. Θα διανύσει την απόσταση από το Βελεστίνο ώς το Αερινό, θα ακολουθήσει τα χνάρια της παλιάς θεσσαλικής σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου- Καλαμπάκας.

«Προσωπικά, η χαρά μου είναι απερίγραπτη, γιατί ένα τρένο με το οποίο ταξίδευα όταν ήμουν παιδί το βλέπω και σήμερα- χάρη στις πρωτοβουλίες, την εθελοντική εργασία και την από μέρους μας κάλυψη των εξόδων συντήρησης- να μπορεί εκ νέου να κυκλοφορεί! Μου θυμίζει και τα νεανικά χρόνια μου, τον καιρό που μ΄ ένα παρόμοιο είχα μετακινηθεί τόσο στην κύρια γραμμή Αθηνών- Θεσσαλονίκης όσο και στο τοπικό δίκτυο της Θεσσαλίας. Τότε είχα προλάβει και τις ατμομηχανές, πριν αποσυρθούν οριστικά το 1970. Τώρα, έπειτα από τέσσερις δεκαετίες, θα ξαναμπώ σε μία από αυτές!», λέει στα «ΝΕΑ» ο ναυπηγός κ. Δημήτρης Καρατώλος, διαχειριστής της- θυγατρικής του ΣΦΣ- Εταιρείας Μουσειακών Σιδηροδρόμων (ΕΜΟΣ).

  • Μοναδικές εκδρομές με τρένο: Κοιλάδα Τεμπών - Οδοντωτός Διακοφτού- Καλαβρύτων- Κοιλάδα Ασωπού- Κοιλάδα Νέστου (http: //www. sfs. gr)
  • Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου (ΣΦΣ): τηλ./φαξ 210 5130300 (κάθε Τετάρτη απόγευμα), http://www. sfs.gr, e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Σιδηροδρομικά Μουσεία- Μουσειακοί ΣιδηρόδρομοιΣιδηροδρομικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι & φορείς: http://www. ose. gr (ενότητα «Πολιτισμός»)


Ταχύτητες που ξεπερνούν τη φαντασία
ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ξεπερνούν την ανθρώπινη φαντασία μπορούν και αναπτύσσουν πλέον οι νέες, σημερινές εκδοχές των τρένων. Τα 579 χιλιόμετρα την ώρα (!) έχει πιάσει, για παράδειγμα, κατά τις πειραματικές δοκιμές του, το γαλλικό ΤGV, όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» το μέλος του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου κ. Σπύρος Φασούλας, συστηματικός μελετητής της σύγχρονης σιδηροδρομικής πραγματικότητας. «Και στην πράξη, είναι αυτή τη στιγμή το ταχύτερο τρένο του κόσμου: μπορεί να διανύσει σε μόλις τρεις ώρες τη διαδρομή Παρίσι- Μασσαλία, μήκους 844 χλμ., αντίστοιχη με το ταξίδι Αθήνα- Αλεξανδρούπολη! Το αυξημένο, ωστόσο, σε μια τέτοια περίπτωση, κόστος καυσίμων είναι απαγορευτικό, γι΄ αυτό κι επιλέχθηκε να μεταφέρει τον κόσμο κινούμενο με 360 χλμ./ώρα.

Εγκατάλειψη και αδιαφορία για διατηρητέα μνημεία
ΜΕΤΡΗΜΕΝΑ ΣΤΑ δάχτυλα είναι τα μουσειακά σιδηροδρομικά απομεινάρια του παλιού καλού ελληνικού σιδηρόδρομου, σύμφωνα με τον κ. Καρατώλο. «Ατμάμαξα του πολυτελούς Simplon Οrient Εxpress, του αποκαλούμενου κι ως βασιλιά των τρένων, ηλικίας πια 127 χρόνων, επισκευάστηκε πριν από μερικά χρόνια στη Θεσσαλονίκη από τον συνταξιούχο σιδηροδρομικό Ευθύμιο Κοντόπουλο, που καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να περισώσει κι άλλα οχήματα του θρυλικού αυτού τρένου, που έγινε ταινία τουλάχιστον 1.850 φορές! Μπορεί τα ελάχιστα εναπομείναντα να έχουν κηρυχθεί διατηρητέα, πλην όμως έχουν βανδαλιστεί, με εξαίρεση δύο από τα αυθεντικά βαγόνια- κλινάμαξα και τραπεζαρία- που σώζονται σήμερα σε μηχανοστάσια του ΟΣΕ, ο οποίος υπό προϋποθέσεις τα μισθώνει. Από την πλευρά μας, έχουμε προτείνει στον οργανισμό να τα φέρουμε στην Αθήνα, και για την καλύτερη συντήρησή τους από τον σύλλογό μας, αλλά και για να τα δρομολογεί κάθε Σαββατοκύριακο για όμορφες αποδράσεις μέχρι τη Χαλκίδα», σημειώνει.

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΤΑΝΕΑ

RizVN Login