^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Πρώτη ώρα: σινεμά σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο

Σε μια βαθύτερη σχέση με τον κινηματογράφο προσπαθεί να φέρει τους μαθητές το πρόγραμμα «Πρώτη ώρα: σινεμά», που πραγματοποιείται από το φεστιβάλ κινηματογράφου «Νύχτες Πρεμιέρας», που έχει ανοιχτεί και στον χώρο της εκπαίδευσης.Το πρόγραμμα, που συνεχίζεται και αυτή τη χρονιά σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, φέρνει μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου στις κινηματογραφικές αίθουσες και προκαλεί συζητήσεις με αφορμή τις ταινίες που προβάλλονται, θέλοντας να κάνει τους μαθητές να αρχίσουν να βλέπουν τις ταινίες με κριτικό πνεύμα και αναζητώντας όσα κρύβονται κάτω από τις εικόνες.

Tο Φεστιβάλ της Αθήνας έχει επιλέξει σαράντα ταινίες οι οποίες έχουν εγκριθεί και από τις αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Παιδείας κι έχει τυπώσει κριτικές και αναλύσεις γι? αυτές σε ένα βιβλίο εκατό σελίδων, το οποίο αποστέλλεται σε σχολεία όλης της Ελλάδας.

Οι ίδιοι οι μαθητές, σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, επιλέγουν την ταινία που θέλουν να δουν και τον κινηματογράφο που είναι πιο κοντά στο σχολείο τους και τα υπόλοιπα αναλαμβάνουν οι Νύχτες Πρεμιέρας. Σε κάθε προβολή, κάποιος συνεργάτης του Φεστιβάλ και του περιοδικού «Σινεμά» προλογίζει την ταινία και, μετά το τέλος της, συζητάει με τους μαθητές, οι οποίοι έρχονται σε επαφή και με αντικείμενα από τα πρώτα χρόνια του κινηματογράφου, όπως το θαυματοσκόπιο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του φεστιβάλ, Ορέστη Ανδρεαδάκη, «το πιο σημαντικό για μας είναι να βοηθήσουμε τους μαθητές να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα. Για μας η Εβδομη Τέχνη δεν είναι απλώς ταινίες που καταναλώνονται με ποπ κορν, αλλά μια ολόκληρη διαδικασία σκέψης και συναισθημάτων». Το «Πρώτη ώρα: Σινεμά» θα συνεχίσει τις εκδηλώσεις του για ολόκληρη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και σε όλη την Ελλάδα.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Καθημερινή

RizVN Login