^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Ιός που κλέβει κωδικούς «χτυπά» το Facebook

Οι χάκερ έχουν βάλει στο μάτι τα εκατομμύρια των χρηστών του Facebook, με μια νέα απάτη μέσω e-mail, που προσπαθεί να υποκλέψει passwords, σύμφωνα με την εταιρία McAfee, η οποία αναπτύσσει το ομώνυμο λογισμικό anti-virus. Ήδη αρκετοί χρήστες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου έχουν λάβει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία προσποιούνται ότι προέρχονται από το Facebook και τους ενημερώνουν ότι δήθεν ο κωδικός πρόσβασής τους (password) έχει ρυθμιστεί ξανά, γι' αυτό οι χρήστες καλούνται να κάνουν «κλικ» σε ένα σύνδεσμο για να τον αποκτήσουν και πάλι.
Όμως το συνημμένο αρχείο στο e-mail -αν το ανοίξει ο χρήστης- δεν είναι παρά ένα πρόγραμμα υποκλοπής κωδικών, που εγκαθίσταται στον υπολογιστή του ανυποψίαστου και μπορεί να υποκλέπτει οποιοδήποτε άλλο password (π.χ. για τραπεζικές συναλλαγές), που δεν σχετίζεται καν με το Facebook.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της McAfee, «η απειλή είναι εν δυνάμει πολύ επικίνδυνη λαμβανομένου υπόψη ότι υπάρχουν πάνω από 350 εκατ. χρήστες του Facebook που θα μπορούσαν να πέσουν θύματα της απάτης».

Το ηλεκτρονικό μήνυμα-απάτη φέρει ως θέμα την φράση «Facebook Password Reset Confirmation! Customer Support». Η McAfee συμβουλεύει τους χρήστες να διαγράψουν αμέσως το μήνυμα και να μην ανοίξουν το συνημμένο αρχείο.

Εκπρόσωπος του Facebook αρνήθηκε να σχολιάσει τη νέα απειλή, αλλά το δίκτυο ενημέρωσε τα μέλη του να έχουν το νου τους και να διαγράψουν το μήνυμα. Η McAfee εκτιμά ότι οι χάκερ στέλνουν δεκάδες εκατομμύρια μηνύματα «σπαμ» από την Τρίτη που ξεκίνησε η «καμπάνια» τους και ο Ντέιβ Μάρκους, διευθυντής ερευνών για το κακόβουλο λογισμικό, εκτίμησε ότι θα καταφέρουν τελικά να «μολύνουν» εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο.

Όπως είπε, ακόμα κι ένα 10% ποσοστό επιτυχίας, στην περίπτωση των 400 εκατ. χρηστών του Facebook, ισοδυναμεί με 40 εκατ. χρήστες-θύματα.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: www.edugate.gr

RizVN Login