^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Παιδιά και εφήβους χτυπά η υπέρταση

Η υπέρταση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι συχνότερη από όσο πιστεύουν οι περισσότεροι, και μάλιστα δεν είναι αθώα, αφού συνδυάζεται πολύ συχνά με παχυσαρκία και καθιστική ζωή...

Στην Ελλάδα, σύγχρονα δεδομένα από τη μελέτη 3L (Lyceum Leontio Albuminuria) που διεξήγαγε η Μονάδα Υπέρτασης της Α' Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέδειξαν ότι τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών παρουσίαζαν κατά 37% πιο συχνά παχυσαρκία.

Στο ίδιο πλαίσιο, στο σύνολο των μαθητών που εξετάστηκαν προέκυψε ότι το 22% των μαθητών είναι υπέρβαροι, ενώ η υιοθέτηση του μεσογειακού τρόπου διατροφής αφορούσε μόνο το 7% των παιδιών, επιβεβαιώνοντας την απομάκρυνση των νεανικών πληθυσμών της λεκάνης της Μεσογείου από αυτό τον παραδοσιακό και υγιεινό τρόπο διατροφής.

 

Το θέμα θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου Καρδιαγγειακής Ιατρικής CARDIO ΑΤΗΕΝΑ 2010, το οποίο διεξάγεται στο ξενοδοχείο DIVANI Caravel της Αθήνας και διοργανώνεται από την Α' Καρδιολογική Κλινική και το Ομώνυμο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο ΓΝΑ, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας για τα θέματα του συνεδρίου, πως οι ασθενείς που έχουν στυτική δυσλειτουργία έχουν κατά 40% αυξημένο κίνδυνο για μελλοντικό καρδιακό επεισόδιο σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν. Νέες μελέτες της Μονάδας Σεξουαλικής Υγείας και Καρδιαγγειακών Νόσων της Α' Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν δείξει ότι τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία έχουν, μεταξύ των άλλων, και αντιφλεγμονώδη δράση.

Επίσης, η περιοδοντική νόσος αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο κατά 30%. Πέρα από τους παράγοντες κινδύνου που πολλοί από αυτούς είναι κοινοί για τις δύο νόσους, φαίνεται ότι η χρόνια φλεγμονή που προκαλεί η περιοδοντίτιδα μπορεί να ευθύνεται για την ανάπτυξη και αποσταθεροποίηση της αθηρωματικής πλάκας. Είναι επίσης σημαντικό ότι η εντατική περιοδοντική θεραπεία προκαλεί υποστροφή της αθηρωμάτωσης.

Οι υπέρηχοι
Μεταξύ άλλων ανέφερε πως οι νεότερες εφαρμογές των υπερήχων μπορούν να επιτύχουν μέτρηση σημαντικών δεικτών για τη λειτουργικότητα των στεφανιαίων αρτηριών, όπως η στεφανιαία εφεδρεία ροής, που στο παρελθόν μπορούσαν να γίνουν μόνο επεμβατικά.

Οι νεότερες εξελίξεις και η ευρεία εφαρμογή των απεικονιστικών τεχνικών, όπως η ηχοκαρδιογραφία, η πυρηνική καρδιολογία, ο μαγνητικός συντονισμός και η αξονική στεφανιογραφία έχουν προσδώσει στην καρδιαγγειακή απεικόνιση κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των ασθενών. Η ταυτόχρονη ή διαδοχική απεικόνιση με πολλές τεχνικές σε έναν ασθενή μπορεί να προσφέρει συμπληρωματικές πληροφορίες και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας του.

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Ελευθεροτυπία (Σοφία Νέτα)

RizVN Login