^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Μόνον με δύο πράγματα μπορεί να ασχοληθεί ο Ανθρώπινος εγκέφαλος

Η «αδυναμία» του ανθρώπινου εγκεφάλου να ασχοληθεί με περισσότερα από δύο πράγματα συγχρόνως, οφείλεται στο ότι διαθέτει μόνο δύο ημισφαίρια, σύμφωνα με μια έρευνα γάλλων νευροεπιστημόνων.Στο πλαίσιο της μελέτης διαπιστώθηκε πως στις περιπτώσεις που ο εγκέφαλος επιχειρεί να ασχοληθεί συγχρόνως περισσότερα πράγματα από δύο θέματα, τότε κάθε ημισφαίριο διαχωρίζεται, εστιάζεται σε ένα μόνο θέμα και καταφέρνει να εκτελεί παράλληλες εργασίες.
Όμως η προσθήκη ενός τρίτου θέματος προς επεξεργασία δημιουργεί προβλήματα, αφού η «κατανομή εργασίας» έχει εγγενή όρια, πράγμα που εξηγεί γιατί δυσκολευόμαστε να είμαστε «πολυδιάστατα» όντα.

Οι γάλλοι ερευνητές από το EcoleNormaleSup?rieure και το Ερευνητικό Ινστιτούτο INSERM του Παρισιού εκτιμούν πως η έρευνά τους μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε ανορθολογικές αποφάσεις, όταν έχουν να επιλέξουν από μια μακρά λίστα θεμάτων.

Σύμφωνα με τον δρ Ετιέν Κεσλέν που ηγείτο της μελέτης, «μπορούμε να μαγειρέψουμε και ταυτόχρονα να μιλάμε στο τηλέφωνο, αλλά δεν μπορούμε πραγματικά να κάνουμε και ένα τρίτο πράγμα, όπως π.χ. να διαβάσουμε εφημερίδα, γιατί όταν έχουμε τρία ή περισσότερα πράγματα, ο εγκέφαλός μας αδυνατεί να τα εκτελέσει σωστά».

Οι γάλλοι ερευνητές με τη συμβολή μαγνητικής τομογραφίας, παρακολούθησαν τον εγκέφαλο 32 εθελοντών, 16 ανδρών και 16 γυναικών, ηλικίας 19-32 ετών, που κλήθηκαν να εκτελέσουν διάφορα καθήκοντα.

Όταν οι εθελοντές έκαναν ένα πράγμα τη φορά, μόλις το ολοκλήρωναν, μια συγκεκριμένη περιοχή στον μετωπιαίο λοβό ενεργοποιούνταν.

Όταν όμως εκτελούσαν συγχρόνως δύο καθήκοντα, τότε τα δύο ημισφαίρια διαχώριζαν τις εργασίες και το καθένα αναλάμβανε από ένα θέμα.

Ο εγκέφαλος μπορούσε να ελέγχει ταυτόχρονα και τις δύο παράλληλες δραστηριότητες, όμως μόλις προστίθετο μια τρίτη, τότε άρχιζε να αδυνατεί να τα «βγάλει πέρα», γιατί δεν διαθέτει...τρίτο ημισφαίριο για να αναθέσει την τρίτη εργασία.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι δυσκολεύονται γενικότερα να διαλέξουν κάτι ή να πάρουν μια απόφαση, όταν οι επιλογές που αντιμετωπίζουν, ξεπερνούν τις δύο σε αριθμό, με συνέπεια συχνά να παίρνουν ανορθολογικές αποφάσεις.

Υπάρχουν πάντως νευροεπιστήμονες, όπως ο Σκοτ Χιούτελ από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ των ΗΠΑ, οι οποίοι δεν πείθονται ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει τέτοιο όριο.

Όπως δήλωσε ο ίδιος «όλα εξαρτώνται από το είδος της τρίτης δραστηριότητας και από το κατά πόσο αυτή υποστηρίζεται από άλλα τμήματα του εγκεφάλου».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Science.

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΤΑΝΕΑ (Γιάννης Δεβετζόγλου)

RizVN Login