^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Η Intel θέλει να διαβάζει τη σκέψη μας

Το διάβασμα της σκέψης των άλλων ήταν ένα από τα αγαπημένα θέματά μου όταν ήμουν νεαρός και διάβαζα με ενθουσιασμό βιβλία επιστημονικής φαντασίας. Κάτι που μου είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση τότε, ήταν μια μελαγχολία που απέπνεαν πολλοί από τους αγαπημένους μου συγγραφείς (περισσότερο οι Μπράντμπερι, Μάθεσον), μελαγχολία που έφτανε συχνά στα όρια της απαισιοδοξίας. Περιέγραφαν θαυμαστές ανακαλύψεις ή υπερφυσικές ικανότητες που σχεδόν πάντα κατέληγαν σε φιάσκο στο τέλος, αντί να φέρουν το καλό, έφερναν το κακό. Αυτοί οι ταλαντούχοι συγγραφείς μας έβγαζαν κοροϊδευτικά τη γλώσσα και έμοιαζαν να μας λένε: "όσο κι αν προοδεύσετε τεχνολογικά, είστε στην πραγματικότητα βάρβαροι και θα αποτύχετε..."
Είχα διαβάσει σε ένα παλαιότερο άρθρο ότι η Intel εργάζεται πυρετωδώς για τη δημιουργία ενός μικροτσίπ το οποίο θα εμφυτεύεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο και θα μπορεί, με τη βοήθεια της σκέψης να χειρίζεται υπολογιστές.

Ανατρέχοντας στο αρχείο μου, διαπιστώνω ότι διάβασα αυτό το άρθρο (http://www.physorg.com/news178186859.html) στις 23 Νοεμβρίου του 2009.

Για να δείτε πόσο γρήγορα τρέχουν, ή μάλλον καλπάζουν τα πράγματα, την περασμένη Τετάρτη, 7 Απριλίου 2010, η Intel έκανε επίδειξη, στο Μανχάταν, προγραμμάτων που μπορούν, κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες, να διαβάσουν την ανθρώπινη σκέψη.

Η Intel πιστεύει ότι θα υπάρξουν πολλοί πελάτες που θα δεχτούν την εντελώς ακίνδυνη, απ' όσο λένε, εμφύτευση μικροτσίπ στον εγκέφαλό τους για να μπορούν να χειρίζονται υπολογιστές, αλλά και άλλα μηχανήματα.

Θα μπορούμε, για παράδειγμα, να ανοίγουμε την τηλεόραση, ή κάποια άλλη συσκευή, δίνοντάς της νοητική διαταγή.

Η καινούρια τεχνολογία αναπτύσσεται από τον ερευνητή της Intel, Dean Pomerleau, ο οποίος σκέφτηκε ότι, θεωρητικά τουλάχιστον, όταν διαφορετικοί άνθρωποι σκέφτονται την ίδια λέξη, θα αναπτύσσεται και η ίδια εγκεφαλική δραστηριότητα στον εγκέφαλό τους.

Αφού κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος, κάτι τέτοιο δεν ήταν καθόλου σίγουρο, αλλά πειράματα του Pomerleau με εθελοντές και σαρωτές fMRI (Functional Magmetic Resonance Imaging) έδειξαν ότι είναι πολύ πιθανό.

Οι σαρωτές έδειξαν ότι μερικές λέξεις παράγουν πολύ παρόμοια σχήματα εγκεφαλικής δραστηριότητας (τα ίδια εγκεφαλικά κύματα), ενώ άλλες λέξεις ενεργοποιούν πολύ διαφορετικά.

Το software της Intel χρησιμοποιεί τα παρόμοια και τα διαφορετικά σχήματα για να αποκωδικοποιήσει τι σκέφτεται ο εγκέφαλος. Φαίνεται ότι τα καταφέρνουν με λέξεις που σημαίνουνουν κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο, πέτρα, βάζο, τηλεόραση, λουλούδι, όχι όμως με λέξεις που σημαίνουν αφηρημένες έννοιες.

Ο συνεργάτης του Pomerleau, ο Charles Higgins του πανεπιστημίου της Αριζόνα, προβλέπει ότι οι άνθρωποι θα χειρίζονται υπολογιστές χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό ζωντανών ιστών και τεχνολογίας σε 10, ή το αργότερο σε 15 χρόνια.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του κατασκεύασαν με επιτυχία ένα ρομπότ το οποίο οδηγείται από τα μάτια και τον εγκέφαλο μιας πεταλουδίτσας.

Οι ερευνητές της Toyota που εργάζονται στο ίδιο πεδίο, αναπτύσσουν αναπηρικό καροτσάκι το οποίο θα κινείται αποκλειστικά με εγκεφαλικά κύματα.

Ακούγεται εντυπωσιακό, αλλά αμφιβάλλω πάνω στο κατά πόσον θα δεχτούν οι πελάτες της Intel ένα εμφύτευμα στον εγκέφαλό τους, μου φαίνεται λίγο ανατριχιαστικό, αν όχι τρομακτικό.

Βρίσκω όμως ότι η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο Pomerleau πιστεύει ότι σήμερα το πρόβλημα είναι το μέγεθος των σύγχρονων σαρωτών, είναι πάρα πολύ μεγάλοι. Σε λίγα χρόνια, που θα έχει λυθεί αυτό το πρόβλημα και οι σαρωτές θα είναι μικροσκοπικοί και φιλικοί προς τον χρήστη, πάρα πολλοί άνθρωποι θα δοκιμάσουν τη νέα τεχνική. Μένει να το δούμε.

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

RizVN Login