^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Εκεί που λύνονται όλες οι απορίες

Δηλαδή υπάρχει πάνω από ενάμισι εκατομμύριο κόσμος παγκοσμίως που δεν ξέρει να βράσει ένα αβγό; Και άλλες διακόσιες τόσες χιλιάδες που δεν ξέρουν να δέσουν τον κόμπο στη γραβάτα τους και τρέχουν πανικόβλητοι να μάθουν το πώς και το γιατί;
ΟΚ, όσοι εξ ημών έχουμε κάνει φοιτητές σε πόλη μακριά απ' τη μαμά κάποια στιγμή τα λύσαμε τα προβλήματα και με τις γραβάτες, και με τα αβγά, και με τα μακαρόνια, ακόμη και με αυτό το καταραμένο πράγμα που το λένε σιδέρωμα. Αλλά απέχουμε ακόμη πολύ από την ανώτερη γνώση που επιτρέπει την αποκρυπτογράφηση, για παράδειγμα, μιας ακτινογραφίας θώρακος. Μην πω τώρα για τη διάνοιξη ορύγματος και το στρώσιμο τσιμέντου στο πάτωμα, γιατί εκεί πια δεν είναι μόνο η επιστήμη που σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Η λύση; Υπάρχει στο Διαδίκτυο και δέχεται πάνω από 20.000.000 διακριτές επισκέψεις τον μήνα! Την ιστοσελίδα τη λένε wikiHow και προσφέρει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα του είδους «πώς γίνεται αυτό;» Από τα πιο απλά (το ανωτέρω αβγό) έως τα πιο δύσκολα (τι θα λέγατε για διαφορικές εξισώσεις;), για όλα υπάρχει μια εξήγηση που την προσφέρουν οι ειδικοί εθελοντές της γνώσης. Και οι επισκέψεις αυξάνονται (και από την Ελλάδα) μέρα με την ημέρα. Πώς γίνεται αυτό; Την απορία λύνει ο Τζακ Χέρικ, ο άνθρωπος που ξεκίνησε τη wikiHow και τη διευθύνει ακόμη και σήμερα:

Πώς προέκυψε η wikiHow;
-Μου προέκυψε γιατί πάντοτε με ενέπνεε η ιδέα ενός «φτιάξ' το μόνος σου» εγχειριδίου. Πιστεύω ότι είναι πολύ σπουδαίο πράγμα να προσφέρεις στον κόσμο τα εργαλεία για να κατασκευάσει, να επιδιορθώσει, να φέρει εις πέρας κάτι. Οπως ξέρουμε, η γνώση είναι δύναμη και μέσω του wikiHow γινόμαστε όλοι μας λιγάκι πιο δυνατοί. Το μοντέλο της Wikipedia με συγκίνησε, τόσο για την ποιότητα όσο και για το εύρος των λημμάτων της. Οπότε, αποφάσισα να το ακολουθήσω και να οικοδομήσω την wikiHow, προσφέροντας ένα εγχειρίδιο από τη μία απλό στη χρήση και από την άλλη υψηλού κύρους.

Την επιτυχία την περίμενες;
-Πώς να την περιμένω; Οταν ξεκινήσαμε, τον Ιανουάριο 2005, καταγράψαμε μόλις 2.500 επισκέπτες μέσα σε έναν μήνα. Οσο για τους «συντάκτες» των σελίδων μας, δεν είχαν ξεπεράσει τους δέκα. Ακόμη και τότε ωστόσο, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές μας, δεν κάναμε πίσω. Θέλαμε να οικοδομήσουμε το καλύτερο εγχειρίδιο «φτιάξ' το μόνος σου» σε όλο τον κόσμο. Και ξέραμε από τότε ότι, αν το οικοδομούσαμε σωστά, θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε εκατομμύρια κυβερνοναύτες από όλη την υφήλιο. Ετσι φτάσαμε μέσα στο 2009 να μας διαβάζουν 177.227.479 άνθρωποι από 241 χώρες!

Τι σας λένε, λοιπόν, αυτοί οι κυβερνοναύτες;
-Το καλύτερο μου το έχει γράψει ένας τύπος που ήταν έγκυος η γυναίκα του και σπάσανε τα νερά της και δεν μπορούσε με τίποτε να την τρέξει στο πλησιέστερο μαιευτήριο. Τι να κάνει κι αυτός, άνοιξε το Blackberry, σερφάρισε στο λήμμα «Πώς να ξεγεννήσετε μια έγκυο» και τα κατάφερε μια χαρά. Σήμερα είναι πατέρας ενός υγιέστατου παιδιού.

Κι από παράπονα;
-Εννοείται ότι κατά καιρούς γίνομαι δέκτης παραπόνων για λανθασμένο περιεχόμενο ενός λήμματος. Μέχρι να το διαβάσω όμως το mail του χρήστη και να πάω να δω τι τρέχει, έχουν παρέμβει κάποιοι απ' τους συντάκτες μας και το έχουν διορθώσει το λάθος. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τόσο μεγάλη η ταχύτητα της επιδιόρθωσης, που ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Απ' ό,τι ξέρω προσπαθείτε να μην πρήζετε τους αναγνώστες σας με πολλές διαφημίσεις... Τα βγάζετε πέρα;
-Τα βγάζουμε, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς. Ούτως ή άλλως άλλη πηγή εσόδων δεν έχουμε. Από εκεί και πέρα όμως, δίνουμε τη δυνατότητα στους κυβερνοναύτες να «αποκλείσουν» τις διαφημίσεις από την οθόνη τους πατώντας απλώς ένα κουμπάκι. Μπορεί να χάσουμε κάποια λεφτά, αλλά εν καιρώ θα τα πάρουμε από αλλού, γιατί οι ευχαριστημένοι αναγνώστες θα αυξήσουν την κυκλοφορία στην ιστοσελίδα μας.

Δύσκολα ή εύκολα λήμματα;
-Θα πίστευε κανείς ότι το βράσιμο ενός σφιχτού αβγού είναι εύκολη υπόθεση, αλλά το σχετικό λήμμα έχει έως τώρα δεχθεί πάνω από 1.700.000 επισκέψεις. Κι άλλες 200.000 άνθρωποι ενδιαφέρθηκαν για τον κόμπο της γραβάτας! Για μένα, προσωπικά, δύσκολη υπόθεση είναι τα λήμματα που έχουν να κάνουν με χειρισμό μηχανημάτων ή με ιατρικά θέματα.

 

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

RizVN Login