^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Ποιος θέλει να πάει σχολείο;

Οσο πιο αργά χτυπάει το πρώτο κουδούνι τόσο πιο ξεκούραστα και άρα ευδιάθετα και δραστήρια παιδιά μπαίνουν στις τάξεις, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση στο Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine. Το ξεκίνημα των μαθημάτων έστω και μισή ώρα αργότερα δίνει στα παιδιά παραπάνω ώρα ύπνου που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη ετοιμότητα για το σχολείο.


Ακόμα όμως και με την έξτρα μισή ώρα, μόνο το 11% των παιδιών απολάμβαναν 9 ή και περισσότερες ώρες ύπνου που προτείνουν οι ειδικοί για τους ανηλίκους. «Εχουμε ακόμα πολύ δρόμο», λέει η επικεφαλής της μελέτης Dr. Judith Owens του νοσοκομείου παίδων της πόλης Πρόβιντενς του Ρόουντ Αϊλαντ. «Ο μέσος έφηβος είναι χρόνια στερημένος από ύπνο και παθολογικά νυσταγμένος», προσθέτει.

Η Owens πιστεύει ότι τα ευρήματά της θα βάλουν γονείς και εκπαιδευτικούς να σκεφτούν το θέμα της στέρησης ύπνου στα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουν. Οι ανήλικοι, λέει η Owens, βιώνουν σημαντικές αλλαγές στους καρδιακούς τους ρυθμούς, οι οποίες τους κάνουν πολύ εύκολο το ξενύχτι και πολύ δύσκολο το πρωινό ξύπνημα.

«Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει ότι ο μέσος ανήλικος έχει δυσκολία να κοιμηθεί πριν από τις 11 το βράδυ και η ιδανική ώρα ξυπνήματος είναι στις 8 το πρωί», λέει η Owens.

Το θέμα τού εάν τα σχολεία πρέπει να ανοίγουν αργότερα για να διευκολύνουν τους ανηλίκους στον ύπνο είναι επίκαιρο από τη στιγμή που όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες αναδεικνύουν ότι οι νυσταγμένοι μαθητές όχι μόνο κοιμούνται όρθιοι στο σχολείο αλλά κινδυνεύουν να γίνουν παχύσαρκοι και να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς. Δύο μελέτες που τρέχουν παράλληλα σε σχολεία της Μινεσότα έδειξαν καλύτερες σχολικές επιδόσεις και συμπεριφορές στην καθυστερημένη έναρξη των μαθημάτων.

Η Owens και η ομάδα της μελέτησαν τις περιπτώσεις 1.000 παιδιών 15-18 ετών σε ένα ιδιωτικό σχολείο του Ρόουντ Αϊλαντ. Το 80% των παιδιών αυτών ήταν εσωτερικά στο σχολείο.

Για τα 15χρονα ο κανονισμός του σχολείου θέλει τα φώτα να σβήνουν στα δωμάτιά τους στις 10.30, 11.00 για τους 16χρονους και 11.30 για τους 17χρονους. Για τους μαθητές τρίτης λυκείου το σχολείο τούς θέλει στα δωμάτιά τους στις 11.30, χωρίς να σβήνουν τα φώτα όμως. Μετά τη μισάωρη αλλαγή στην έναρξη της σχολικής ημέρας.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

RizVN Login