^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Και η HTC μπαίνει στην ταμπλετο-μάχη με το «HTC Flyer»

Τελικά, δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε ότι οι εταιρείες περισσότερο δείχνουν να ενδιαφέρονται για τη νέα αγορά των συσκευών τύπου ταμπλέτας, παρά για την προγενέστερη «νέα» αγορά, αυτή των netbook, για την οποία μάλιστα πέρυσι και δη πρόπερσι, μας είχαν πλημμυρίσει διαφορετικά μοντέλα και μας υπόσχονταν ένα λαμπρό μέλλον.

Κρίνοντας από τις εξελίξεις της τεχνολογίας, τις σύγχρονες απαιτήσεις των χρηστών αλλά και από τις προτάσεις των εταιρειών στις διάφορες εκθέσεις και «σαλόνια» του χώρου, το μέλλον δείχνει να ανήκει στις ταμπλέτες. Η μία μετά την άλλη εταιρεία παρουσιάζει τη δική της ταμπλέτα ή ακόμα και πολλαπλά μοντέλα, με ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, έντονη διάθεση ανταγωνισμού και επιθετική πολιτική.

Έχοντας κάνει την αρχή πριν από έναν χρόνο η Apple με την ταμπλέτα «iPad», πλέον τα ράφια των καταστημάτων από τα μέσα του 2011 θα έχουν μια ποικιλία συσκευών του είδους, για να επιλέξει ο χρήστης, από διαφορετικές εταιρείες. Φυσικά, η HTC δεν μπορούσε να μείνει έξω από το παιχνίδι, πώς άλλωστε, μια και είναι η υπεύθυνη για τη 2η γενιά υπολογιστών παλάμης πριν από τουλάχιστον δέκα χρόνια (για την 1η γενιά υπεύθυνη ήταν η Palm). Με πλήρη επισημότητα στην έκθεση Mobile World Congress 2011, η HTC παρουσίασε τη δική της πρόταση για το τι εστί «ταμπλέτα» με τη συσκευή «HTC Flyer».

Η ταμπλέτα εξωτερικά έχει στιβαρή και «unibody» σχεδίαση (ήτοι ενιαίο περίβλημα και όχι απαρτιζόμενο από διαφορετικά μέρη), ενώ η οθόνη είναι 7 ιντσών με ανάλυση 1024x600 γραμμών. Η καρδιά του συστήματος είναι ένας επεξεργαστής, δυστυχώς αντίθετα από άλλες σύγχρονες ταμπλέτες είναι ενός πυρήνα, χρονισμένος στο εντυπωσιακό νούμερο των 1.5GHz. Πάντως, κρίνοντας από τα βίντεο επίδειξης της ταμπλέτας, η χρήση και ροή των όποιων τεκταινομένων επί της οθόνης του HTC Flyer είναι αρκετά ομαλή. Η κεντρική μνήμη (αποκλειστικής χρήσης από το σύστημα) ανέρχεται στο εξυπηρετικότατο νούμερο του 1GB για την ομαλή λειτουργία της συσκευής, ενώ η αποθηκευτική μνήμη φτάνει τα 32GB με δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης μέσω καρτών μνήμης τύπου microSD.

Επίσης, όπως όλες οι ταμπλέτες που σέβονται πλέον τον εαυτό τους, διαθέτει δύο κάμερες, μια μπροστά των 1.3MPixel (εμφανώς για βιντεο-κλήσεις) και άλλη μία στο πίσω μέρος των 5MPixel, ενώ παράλληλα είναι εξοπλισμένο - επίσης όπως προβλέπεται από σχεδόν κάθε νέα ταμπλέτα - με αισθητήρα φωτός, ψηφιακή πυξίδα και G-Sensor. Από πλευράς συνδεσιμότητας, διαθέτει ένα «καρφί» των 3.5 χιλιοστών για έξοδο ήχου καθώς και μια θύρα microUSB 2.0 - στην ασύρματη διασύνδεση προσφέρει Wi-Fi b/g/n και Bluetooth 3.0 (με υποστήριξη A2DP για ασύρματα στερεοφωνικά ακουστικά).

Το Λειτουργικό Σύστημα (OS), που κατοικοεδρεύει στην ταμπλέτα, προέρχεται (χωρίς έκπληξη) από την Google και είναι το Android 2.4 (αισθητικά θα είναι ολόιδιο με το Android 2.3 « Gingerbread»), έχοντας από πάνω περάσει η HTC ένα «στρώμα» δικού της λογισμικού περιβάλλοντος ονόματι «HTC Sense», το οποίο ουσιαστικά μεταμορφώνει την όψη του Android 2.3 σε κάτι το μοναδικό για το HTC Flyer. Ο λόγος που το HTC Flyer δεν φοράει την έκδοση Android 3.0, κατά την ίδια την εταιρεία, είναι καθαρά λόγω έλλειψης χρόνου να φέρει το HTC Sense στα πρότυπα που απαιτούνται από τη νέα έκδοση (3.0) του Android.

Το σημείο όμως που εκπλήσσει ευχάριστα στη νέα ταμπλέτα της HTC, είναι ότι -περιέργως για τα δεδομένα των ταμπλετών- συμπεριλαμβάνεται ένα ειδικό στυλό (stylus)! Με αυτό, μέσω του αρκετά ευρηματικού σχεδιαστικά λογισμικού, μπορούμε να κρατάμε σημειώσεις χειρογράφως, σχεδόν όπου θέλουμε (σε εικονικό χαρτί, πάνω σε φωτογραφίες, ιστοσελίδες, κ.λπ.), ενώ παράλληλα μπορούμε να τις συνοδεύσουμε με φωνητικά σχόλια.
Τα εργαλεία, δε, που προσφέρονται για τη «γραφή» είναι αρκετά, που ποικίλλουν από τα χρώματα, έως τα σχήματα και μεγέθη της «μύτης» του stylus. Δυστυχώς για τους γραφίστες ή επίδοξους ψηφιακούς ζωγράφους, δεν υποστηρίζεται γραφή / σχεδίαση προοδευτικής πίεσης (δηλαδή, όσο περισσότερο / λιγότερο πιέζουμε τη «μύτη» του stylus στην επιφάνεια της οθόνης, τόσο μεγαλώνει / μικραίνει και το πάχος του «μελανιού»).
Τέλος, η μπαταρία των 4000mAh αποδίδει (κατά την HTC) περί τις 4 συνεχόμενες ώρες αναπαραγωγής βίντεο, όχι ιδιαίτερη μεγάλη διάρκεια συγκριτικά με άλλες ταμπλέτες, ίσως το μοναδικό μελανό χαρακτηριστικό του HTC Flyer.

Η επίσημη ημερομηνία έλευσης είναι τοποθετημένη (σχετικά αόριστα) στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, χωρίς ανακοίνωση τιμής, αλλά τουλάχιστον θα είναι παγκόσμια και όχι για κάποια συγκεκριμένη αγορά.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: www.zougla.gr

RizVN Login