^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Το πρώτο διαδικτυακό σχολικό ραδιόφωνο με 24ωρο πρόγραμμα

Το πρώτο διαδικτυακό σχολικό ραδιόφωνο δημιούργησαν μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου Καμπάνη Κιλκίς, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση και εκπέμπει κανονικό πρόγραμμα με μουσική, ενημέρωση, ηχογραφημένες ψυχαγωγικές και ενημερωτικές εκπομπές για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τους νέους, τον αθλητισμό, καθώς και ζωντανές μεταδώσεις συνεντεύξεων.

Το περιεχόμενο του προγράμματος ετοιμάζουν περίπου 50 μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου, οι οποίοι συνεργάζονται σε ομάδες, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των καθηγητών τους, ενώ την ειδησεογραφική ύλη παρέχει δημοσιογραφικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός.

Η ιδέα και η λειτουργία του σταθμού άρχισε τη σχολική χρονιά 2008-09 από το γυμνάσιο Εκάλης, στο πλαίσιο συμμετοχής στο Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας, και την επόμενη χρονιά τις εργασίες του ανέλαβε το γυμνάσιο - λύκειο Καμπάνη Κιλκίς, με τη συμβολή στην παραγωγή ωριαίων ηχογραφημένων προγραμμάτων και αφιερωμάτων από άλλα έξι σχολεία της Ελλάδας (από Ρόδο, Εύβοια Αθήνα κ.α.)

Σήμερα το σχολικό συγκρότημα Καμπάνη διαθέτει το μοναδικό στην Ελλάδα στούντιο ηχογράφησης επαγγελματικών προδιαγραφών με δαπάνες που καλύφθηκαν από το σχολείο και τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, εξυπηρετώντας τις ανάγκες του διαδικτυακού σχολικού ραδιοφώνου. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς το διαδικτυακό ραδιόφωνο μετεξελίχθηκε σε European School Radio (ESR), καθώς δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στις παραγωγές ραδιοφωνικών προγραμμάτων και σε άλλα σχολεία της Ευρώπης.

?Η δυνατότητα συνεργασίας των σχολείων στις παραγωγές ραδιοφωνικών προγραμμάτων επιτυγχάνεται με τη χρήση ηλεκτρονικού συστήματος που προσφέρει υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης και ανταλλαγής ψηφιακών δεδομένων. Οι μαθητές μέσω τηλεδιασκέψεων συνομιλούν σε μαθητές ή φοιτητές άλλων χωρών και συντονίζουν τις κινήσεις τους?, ανέφερε ο καθηγητής Πληροφορικής του γυμνασίου Καμπάνη Κιλκίς Νίκος Γιαγκούλης.

Το European School Radio διαθέτει και ιστολόγιο (http://blogs.sch.gr/esrblog), όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερώνεται για τα γεγονότα της ραδιοφωνικής δράσης του σχολείου, να έχει πρόσβαση σε ηχητικά αρχεία και ραδιοφωνικά σποτάκια, ακόμη και να επιδιώξει συνεργασίες ή να κάνει αφιερώσεις. Το ιστολόγιο έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και περιλαμβάνει chat room για την άμεση επικοινωνία των επισκεπτών του, καθώς και αίτηση συμμετοχής στο ραδιόφωνο νέων σχολείων.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

RizVN Login