^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Πυρ από μαθητές- βουλευτές

«Θα σας πω κάτι που δεν θα σας αρέσει. Αν δεν μας κρύβατε τόσα χρόνια τα οικονομικά στοιχεία, δεν θα είχαμε φτάσει ώς εδώ. Μαζί τα φάγαμε; Δεν νομίζω». Η φράση της μαθήτριας Μαρίας Κότιβα, μέλους της Βουλής των Εφήβων, ακούστηκε χθες το πρωί στην αίθουσα του Κοινοβουλίου δίνοντας το σήμα για ένα δυνατό χειροκρότημα. Οταν η μαθήτρια κατέβαινε από το βήμα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τη χειροκρότησε έχοντας αφήσει στα πόδια του ένα iPad από το οποίο έστελνε mail.

Τα μέλη της Βουλής των Εφήβων δεν μάσησαν τα λόγια τους κατά τη χθεσινή ολοκλήρωση της 16ης συνόδου της Ολομέλειάς τους. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επεξεργάστηκαν πέντε νομοσχέδια τα οποία υπερψηφίστηκαν χθες. Τα νομοσχέδια αφορούσαν τη βία στα γήπεδα -τραγική ειρωνεία, η δολοφονία του νεαρού οπαδού στην Κρήτη τα ξημερώματα-, τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς, τις διαδικασίες ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την αντιμετώπιση των δυσχερών κλιματικών αλλαγών, την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου και ιδιωτικού βίου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες απεξάρτησης από τα ναρκωτικά. Τα ιδιότυπα αυτά νομοθετήματα της Βουλής των Εφήβων επιδοκιμάστηκαν από την πλειοψηφία των εφήβων «βουλευτών» κάνοντας τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο να ευχηθεί «να είναι παράδειγμα η σύμπτωση αυτών των απόψεων και για την άλλη Βουλή, τη Βουλή των Ελλήνων».

Στα διαλείμματα της 16ης Συνόδου της Βουλής των Εφήβων, τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου είχαν προσωπικές συναντήσεις με μαθητές - «βουλευτές» με αντικείμενο καίρια ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η χρήση αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων της νεολαίας. Κουβέντιασαν ακόμα και για τις ευθύνες που βαραίνουν τα πολιτικά πρόσωπα για την οικονομική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων παρακολούθησαν επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εκπρόσωποι των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, η υπουργός και οι υφυπουργοί Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου, Γεννηματά και Χριστοφιλοπούλου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα Ι. Ιωσήφ, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.ά.

Τις εργασίες της Ολομέλειας άνοιξε ο νυν πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τον τελευταίο καιρό, ακούγονται ορισμένες φωνές απαξίωσης συλλήβδην της πολιτικής και των πολιτικών, αλλά και του ίδιου του Κοινοβουλίου. Είναι αλήθεια ότι η χώρα μας περνάει μια μεγάλη οικονομική κρίση. Είναι όμως εγκληματική η ανευθυνότητα όσων επιχειρούν αυτή την κρίση να τη μετατρέψουν σε κρίση της δημοκρατίας».

Η Βουλή των Εφήβων ξεκίνησε το 1994 ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων, επί προεδρίας του Απόστολου Κακλαμάνη. Στα δεκαέξι χρόνια που μεσολάβησαν, περισσότεροι από 300.000 μαθητές έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής για το πρόγραμμα και περίπου 5.000 έφηβοι «βουλευτές» είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στην αίθουσα της Ολομέλειας του ελληνικού Κοινοβουλίου και να πάρουν μέρος στις εργασίες του προγράμματος.

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ)

RizVN Login