^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Που έπιναν μπύρα οι αρχαίοι: 4.600 ετών η πρώτη παμπ

Όπως αποκαλύπτει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα www.dailyrecord.co.uk της Σκοτίας, οι ερευνητές πιστεύουν ότι πριν από 4.600 χρόνια, οι διψασμένοι κάτοικοι του Shetland απολάμβαναν στο Jarlshof ένα ποτηράκι μπύρα, μαζί με τον μεζέ τους. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι η διάταξη του πέτρινου οικισμού υποδηλώνει ότι πρόκειται για την αρχαιότερη παμπ της Μεγάλης Βρετανίας.

 

Η περιοχή θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Βρετανίας. Η τοποθεσία, που ανακαλύφθηκε το 1890 μετά από καταιγίδα, περιλαμβάνει αρχαία κατάλοιπα που χρονολογούνται από το 2500 π. Χ. μέχρι τον 17ο αιώνα. Μεταξύ των ευρημάτων είναι και πολλές πέτρες χειρόμυλων, που χρησιμοποιούνταν για το άλεσμα του κριθαριού, ένδειξη ότι, εκτός από χώρος υποδοχής των? μπυρόβιων της προϊστορικής εποχής, λειτουργούσε και ως αρτοποιείο.

Σύμφωνα με ειδικούς, όπως ο δρ. Noel Fojut, οι κοινοτικές γιορτές -με τη συνοδεία ποτού- ήταν κάτι συνηθισμένο μεταξύ των προϊστορικών κατοίκων της περιοχής. Ο ίδιος θεωρεί εξάλλου ότι το να παρέχεις πολυτελή φιλοξενία, ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για να αποδεικνύεις και να ισχυροποιείς το κοινωνικό σου στάτους.

Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να διαλευκανθεί αν το μέρος ήταν πανδοχείο ή παμπ στο οποίο οι άνθρωποι πλήρωναν ή αν πρόκειται για κάποιο κοινοτικό χώρο, στον οποίο πρόσφεραν φαγητό και πιοτό. «Κάτι σαν τόπος συνάντησης, μια ιδέα ιδιαίτερα ελκυστική και διόλου απίθανη», σύμφωνα με τον δρ. Fojut.

«Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι οποιαδήποτε φιλοξενία θα δινόταν από μια τοπική οικογένεια και λιγότερο από έναν πλούσιο έμπορα, όπως τον φανταζόμαστε σήμερα», συμπληρώνει.

Το κτίριο περιλαμβάνει κι ένα σπίτι με μεγάλο υπόγειο, που χρησίμευε ως «ψυγείο» για την αποθήκευση καπνιστών και παστών κρεάτων. Κατά τη διάρκεια της πρώιμης εποχής του Σιδήρου, το Jarlshof περιβαλλόταν από καλλιέργειες δημητριακών, όπως κριθάρι και στάρι.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Πολίτης Online

 

RizVN Login