Ανακύκλωση - Τι μπορούμε να ανακυκλώσουμε

Πλαστικό

Κάθε χρόνο εκατομμύρια θαλάσσια ζώα βρίσκουν τραγικό θάνατο στον πλανήτη μας από τη ρύπανση. Όμως τα δικά μας "μικρά σκουπίδια", αυτά που αφήνουμε απερίσκεπτα στην παραλία, είναι συχνά και τα πιο καταστροφικά. Ένα από τα πιο συνηθισμένα και ολέθρια υλικά είναι το πλαστικό...

Οι πλαστικές συσκευασίες χρησιμοποιούνται ευρύτατα γιατί είναι βολικές, ανθεκτικές στη χρήση και στα μικρόβια και προπάντων είναι φθηνές. Όμως το χαμηλό κόστος παραγωγής τους πληρώνεται πολύ ακριβά με την ανυπολόγιστη καταστροφή που προκαλούν σαν σκουπίδια στο περιβάλλον.

Το κοινό πλαστικό χρειάζεται περίπου 450 χρόνια για να αποσυντεθεί στη Φύση, γι' αυτό το λόγο η καταστροφική του επίδραση είναι μακροχρόνια. Τα ποικίλα μεγέθη, σχήματα και χρώματα των πλαστικών ξεγελούν τα θαλάσσια ζώα που τα συγχέουν με την τροφή τους. Πράγματι η έρευνα έχει αποδείξει ότι τα θαλάσσια είδη επιλέγουν την τροφή τους ανάλογα με το χρώμα, το σχήμα και το μέγεθός τους.

Οι πιο κοινές κατηγορίες πλαστικού είναι:

PVC - HDPE - LDPE - PP - PS 

Το PVC είναι αναμφίβολα το πιο επικίνδυνο πλαστικό. Πολλές από τις ενώσεις που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του PVC ειναι τοξικές. Οι PVC φιάλες οι οποίες καίγονται ανεξέλεγκτα στις χωματερές αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία των εκπομπών διοξίνης στο περιβάλλον, το οποίο είναι ένα πολύ επικίνδυνο αέριο για την ανθρώπινη υγεία.

Μπορούμε να διακρίνουμε τα μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού απο PVC, επειδή έχουν μία ελαφρά μπλε απόχρωση, ενώ οι φιάλες ΡΕΤ είναι άχρωμες.

Το φιλικότερο όλων προς το περιβάλλον είναι το ΡΕΤ λόγω της καθαρότητας του υλικού του.

Μια λύση στο πρόβλημα της ανακύκλωσης πλαστικών ειναι τα βιοπλαστικά, ένας τύπος πλαστικού που έχει κατασκευαστεί με τη βοήθεια των βακτηρίων και ανακαλύφθηκε το 1988 απο μια βρετανική εταιρεία. Σε αντίθεση με κοινά πλαστικά, τα βιοπλαστικά μπορούν  να αποσυντεθούν απο μύκητες και βακτήρια μέσα σε λίγους μήνες.

 

 

First Page