^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Η διαδικτυακή πειρατεία κρύβει κινδύνους

Αν το 2009 ήταν η χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την εμφάνιση εξελιγμένων κακόβουλων προγραμμάτων, από διαδικτυακές επιθέσεις, απάτες μέσω SMS και επιθέσεις μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης στον «αγγελικό» κόσμο του Computer Crime, το 2010 θα είναι -σύμφωνα με τους ειδικούς της Kaspersky Lab- η χρονιά της στροφής των κυβερνοεγκληματιών από τις επιθέσεις που εξαπολύονται μέσω ιστοσελίδων και εφαρμογών σε επιθέσεις μέσω δικτύων ανταλλαγής αρχείων.
Και δεν είναι να απορεί κανείς με την (επικείμενη) αλλαγή αυτή: Τα τελευταία χρόνια η πειρατεία μέσω Ιντερνετ (δηλαδή η παράνομη, δωρεάν διάθεση αρχείων κειμένου, ήχου και εικόνας και συγκεκριμένα μουσικών κομματιών ή και ολόκληρων CD καλλιτεχνών, κινηματογραφικών ταινιών που δεν έχουν βγει καν σε DVD ή που προβάλλονται στο σινεμά, παιχνιδιών για PC και e-books) είναι σε έξαρση, όπως στα πάνω τους είναι και τα όλο και πιο δημοφιλή πειρατικά sites, οι ιστοσελίδες ανταλλαγής αρχείων Peer 2 Peer και τα αρχεία (torrents) μέσω των οποίων κατεβαίνουν τα παράνομα αρχεία στους υπολογιστές των χρηστών. Για να αντιληφθεί κάποιος την έκταση του φαινομένου της διαδικτυακής πειρατείας, αρκεί να σημειωθεί πως μόνο το 2008 διακινήθηκαν παράνομα on line σαράντα δισεκατομμύρια(!) μουσικά αρχεία.

Τα torrents είναι βοηθητικά αρχεία με τα οποία οι χρήστες του Διαδικτύου κατεβάζουν παράνομα στο PC τους κινηματογραφικές ταινίες, μουσική και προγράμματα τα οποία αναζητούν σε διάφορα torrents sites, μόνο που το «σπορ» αυτό, εκτός από παράνομο, είναι και επικίνδυνο, καθώς αρκετά torrents περιέχουν ιούς, trojans και spyware. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ειδικούς της Kaspersky Lab, ήδη τη χρονιά που μόλις μας αποχαιρέτησε μια σειρά μαζικών επιθέσεων στηρίχθηκε σε κακόβουλο λογισμικό που εξαπλώθηκε μέσω torrents, ενώ το 2010 αναμένεται σημαντική αύξηση αυτού του τύπου επιθέσεων σε δίκτυα P2P.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια αναφορά της Kaspersky Lab, η πτώση που παρατηρήθηκε στη χρήση ιών Trojan που χτυπούσαν χρήστες online gaming το 2009 είναι πιθανό να εμφανιστεί στη χρήση πλαστών προγραμμάτων antivirus το 2010. Αυτή η κατηγορία απειλών εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2007 και το 2009 έφτασε στο αποκορύφωμά της. Το worm Kido (γνωστό και ως Conficker), για παράδειγμα, προχωρούσε στην εγκατάσταση ψεύτικων προγραμμάτων antivirus στους προσβεβλημένους υπολογιστές.

Παρ? όλα αυτά, η «αγορά» πλαστών προγραμμάτων antivirus είναι πλέον κορεσμένη και τα κέρδη για τους κυβερνοεγκληματίες έχουν μειωθεί, τονίζουν οι ειδικοί. Τέλος, αναμένεται ότι το 2010 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τους χρήστες iPhone και τηλεφώνων με λειτουργικό σύστημα Android, ενώ εκτιμάται ότι οι κυβερνοεγκληματίες δεν θα δείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το λειτουργικό σύστημα Chrome OS της Google.

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Απογευματινή

RizVN Login