^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για «καταστροφική» άνοδο της θερμοκρασίας

Σύμφωνα με μελέτη ομάδας διεθνών επιστημόνων, εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίσουν να αυξάνονται... με το σημερινό ρυθμό, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 4 0C κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, με καταστροφικές συνέπειες.

Μια σειρά από μελέτες εξετάζει τις διάφορες επιπτώσεις από την άνοδο της θερμοκρασίας στα τροπικά δάση, στη στάθμη της θάλασσας, στη γεωργία και στα αποθέματα νερού. Επίσης προσπαθεί να προβλέψει πότε θα συμβεί αυτή η αύξηση των τεσσάρων βαθμών Κελσίου.

Το μεγαλύτερο μέρος της γης καλύπτεται από ωκεανούς και θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ανέβει η θερμοκρασία τους. Επομένως αυτό που περιμένουμε είναι μια μεγαλύτερη μέση θερμοκρασία στην ξηρά και πολύ μεγαλύτερες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας σε ορισμένα μέρη του κόσμου, όπου οι διαφοροποιήσεις θα μπορούσαν να φτάσουν τους 10 ? 15 βαθμούς Κελσίου. Αυτού του είδους οι αλλαγές θα έχουν ασφαλώς κάποιες καταστροφικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα αλλά και για τους κατοίκους του πλανήτη.

Αν οι επιστήμονες έχουν δίκιο η στάθμη της θάλασσας θα μπορούσε να ανεβεί ακόμα και 2 μέτρα μέχρι το τέλος του αιώνα, εκτοπίζοντας περίπου 2,5 % του παγκόσμιου πληθυσμού. Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη του PrzemyslawZelazowskiαπό το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Αλλαγής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε κίνδυνο τίθενται τα τροπικά δάση στην ανατολική Αμαζονία, την κεντρική Αμερική και σε μερικές χώρες της Αφρικής.

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: www.epikaira.gr

RizVN Login