^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Ο φετινός Μάρτιος ήταν παγκοσμίως ο πιο ζεστός στην ιστορία

Ο Μάρτιος του 2010 υπήρξε ο θερμότερος στην ιστορία του πλανήτη μας, από το 1880 που υπάρχει αρχείο καταγεγραμμένων θερμοκρασιών, σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ). Παράλληλα, το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2010 υπήρξε το τέταρτο πιο ζεστό πρώτο τρίμηνο έτους στην ιστορία. Όπως ανακοίνωσε η ΝΟΑΑ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, «θερμότερες των συνηθισμένων συνθήκες κυριάρχησαν στη Γη, ειδικά στη βόρεια Αφρική, τη νότια Ασία και τον Καναδά». Στο φαινόμενο συνετέλεσε η εποχική άνοδος της θερμοκρασίας που προκλήθηκε από το θερμό ρεύμα «Ελ Νίνιο».

Η συνδυασμένη παγκόσμια μέση θερμοκρασία που καταγράφηκε στην επιφάνεια της ξηράς και της θάλασσας τον περασμένο μήνα, ήταν 13,5 βαθμοί Κελσίου, που είναι κατά 0,77 βαθμούς μεγαλύτερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (12,7 βαθμοί).

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία των ωκεανών, το Μάρτιο του 2010, υπήρξε η μεγαλύτερη σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο Μάρτιο από το 1880, ενώ η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην ξηρά ήταν η τέταρτη υψηλότερη στην ιστορία των Μαρτίων.

Το Θιβέτ γνώρισε το δεύτερο θερμότερο Μάρτιο από το 1951 (όταν άρχισαν οι καταγραφές θερμοκρασιών στην περιοχή αυτή) και στο Δελχί επίσης καταγράφηκε ο δεύτερος πιο ζεστός Μάρτιος από το 1901, όταν άρχισε η καταγραφή της θερμοκρασίας στην Ινδία.

Υπήρξαν πάντως και περιοχές όπου η θερμοκρασία ήταν φέτος το Μάρτιο χαμηλότερη του μέσου όρου, όπως π.χ. στην Μογγολία, την ανατολική Ρωσία, τη βόρεια και δυτική Ευρώπη, τη βόρεια Αυστραλία, τη δυτική Αλάσκα και τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

Εξάλλου, για 17ο συνεχόμενο Μάρτιο η κάλυψη του πάγου στην Αρκτική υπήρξε κάτω του μέσου όρου, μια ένδειξη για την επίδραση του «φαινομένου του θερμοκηπίου». Συγκεκριμένα, οι αρκτικοί πάγοι είχαν τον προηγούμενο μήνα συνολική έκταση 15,1 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, κατά 4,1% μικρότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1979-2000.

Σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ, αν και το «Ελ Νίνιο», το ρεύμα που περιοδικά θερμαίνει τον Ειρηνικό ωκεανό, εξασθένησε το Μάρτιο, παρόλα αυτά συνεισέφερε σημαντικά στην άνοδο της θερμοκρασίας στην τροπική ζώνη και γενικά στους ωκεανούς του πλανήτη. Η επίδραση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και καθ? όλη την άνοιξη στο βόρειο ημισφαίριο.

Τα νέα στοιχεία ενισχύουν τα επιχειρήματα όσων πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε επείγουσα κρίση και πρέπει να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ΟΗΕ και πολλές χώρες αναζητούν μια δεσμευτική νομικά συμφωνία, όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

RizVN Login