^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Μεταφορά τραυματισμένης καρεττα με αεροπλάνο στη Σάμο

Και ενώ οι περισσότερες χελώνες βρίσκονται σε θερμότερα νερά, το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου μας ειδοποίησαν από την Σάμο για μια τραυματισμένη χελώνα Καρέττα.

Ο συντονιστής του Πανελληνίου Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, Παύλος Τσάρος, επικοινώνησε με το Λιμεναρχείο και πληροφορήθηκε ότι ο κ Αλέκος Μπαξεβάνης, δύτης, βρήκε αυτή την τραυματισμένη καρέττα στο Πυθαγόρειο της Σάμου.

Η χελώνα μεταφέρθηκε στο Λιμεναρχείο και με την βοήθεια μελών της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος», κατασκεύασαν ένα κουτί μεταφοράς της.

Επειδή όμως δεν αναχωρούσε κάποιο πλοίο για τον Πειραιά, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο συντονιστής της διάσωσης επικοινώνησε με τον κ. Ασλανίδη, από το cargo του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». που μας είχε βοηθήσει πολύ στο αεροπορικό ταξίδι του «Όμηρου» στην Μ.Βρετανία.

Ο κ Ασλανίδης επικοινώνησε με την OLYMPIC AIR και μας προσέφερε μια δωρεάν μεταφορά του τραυματισμένου ζώου, από την Σάμο στο Αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος».

Η χελώνα που ονομάστηκε «Αλέκος» έχει καμπύλο μήκος καβουκιού 65,5 εκατοστά και ζυγίζει 37 κιλά, μεταφέρθηκε για περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης θαλασσίων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ που βρίσκεται στην 3η μαρίνα της Γλυφάδας.

Είναι τραυματισμένη από εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία (μισινέζες) τα οποία της δημιούργησαν ένα πολύ βαθύ κόψιμο στο ένα πτερύγιο και έχουν κόψει ένα κομμάτι και από το άλλο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι τραυματισμοί αυτοί δημιουργούνται από υπολείμματα αλιευτικών εργαλείων που ασυνείδητοι εγκαταλείπουν στο βυθό της θάλασσας όταν σταματούν να τους είναι χρήσιμα, μετατρέποντάς την σε σκουπιδότοπο. Τα υλικά αυτά παραμένουν για πάρα πολλά χρόνια στους βυθούς συνιστώντας ένα συνεχή κίνδυνο για την θαλάσσια πανίδα.

Ο «Αλέκος» τώρα βρίσκεται στην μονάδα εντατικής περίθαλψης του μοναδικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης θαλασσίων Χελωνών στην Ελλάδα και λαμβάνει αντιβίωση και ορό καθώς και την φροντίδα της κτηνιάτρου και των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Το Κ.Δ.Θ.Χ. αυτή την στιγμή περιθάλπει 20 θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta οι οποίες μόλις θεραπευτούν απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Για να μπορέσει κάποιος να επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις και να δει την διαδικασία θεραπείας των απειλούμενων αυτών άγριων ζώων πρέπει να βρεθεί στην 3η μαρίνα Γλυφάδας Σάββατο ή Κυριακή από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

 

ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: www.archelon.gr

RizVN Login