^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Περπατήστε στους τοίχους όπως ο... Σπάιντερμαν!

Οσοι λατρεύουν τους υπερήρωες σε λίγο καιρό δεν αποκλείεται να μπορέσουν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα: να περπατήσουν στον τοίχο ή στο ταβάνι ως άλλοι Σπάιντερμαν! Ο λόγος για μια νέα συσκευή που δημιούργησαν οι ερευνητές χημείας και βιομοριακής μηχανικής του Πανεπιστημίου Κορνέλ και η οποία βασιζόμενη στη λογική της αναρρόφησης επιτρέπει στον χρήστη με το πάτημα ενός κουμπιού να προσκολλάται σε οποιαδήποτε επιφάνεια.

Οι ειδικοί εμπνεύστηκαν από τον τρόπο με τον οποίο το ταπεινό σκαθάρι γαντζώνεται στα φύλλα με δύναμη που μπορεί να ξεπεράσει έως και κατά 100 φορές το βάρος του. Το μυστικό, όπως εξηγούν, κρύβεται στον συνδυασμό της αξιοποίησης του νερού και μιας ειδικής περιστροφής που πραγματοποιεί με τα πόδια του «κλειδώνοντάς» τα στην επιφάνεια του φύλλου.

Η φουτουριστική συσκευή αποτελείται από μια επίπεδη επιφάνεια στο επάνω μέρος, η οποία φέρει μικρές τρύπες με διάμετρο μόλις λίγων μικρονίων (εκατομμυριοστών του μέτρου). Στο κάτω μέρος υπάρχει ένα δοχείο με νερό και στο ενδιάμεσο μια πορώδης επιφάνεια. Μια μπαταρία ισχύος 9 βολτ πυροδοτεί ένα ηλεκτρικό φορτίο, το οποίο εξωθεί το νερό να περάσει στην επάνω επιφάνεια. Το ηλεκτρικό αυτό φορτίο, σε συνδυασμό με τα σταγονίδια νερού, μετατρέπει τη συσκευή σε μια πανίσχυρη βεντούζα. Μόλις όμως πατηθεί ο διακόπτης απενεργοποίησης, ο δεσμός «σπάει» και η κολλητική ιδιότητα της συσκευής σταματά.

«Οι δυνάμεις αυτές είναι σχετικά μικρής ισχύος» εξηγεί ο καθηγητής Πολ Στιν. «Αν όμως φτιάξουμε πολλές και μπορούμε να έχουμε τον πλήρη έλεγχό τους, όπως ακριβώς κάνει το σκαθάρι, τότε θα μπορούμε να έχουμε ισχυρές δυνάμεις προσκόλλησης» εκτιμά ο ειδικός.

 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

 

RizVN Login