^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Σαύρα-ρομπότ θα κατασκοπεύει τους «ομοειδείς» της

Οι ερευνητές ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για ένα από τα παλαιότερα είδη ερπετών. Μια σαύρα-ρομπότ τοποθετήθηκε ανάμεσα σε πραγματικές σαύρες που ζουν στο Stephen Island της Νέας Ζηλανδίας. Η σαύρα-ρομπότ θα βοηθήσει τους βιολόγους να μελετήσουν τη συμπεριφορά των άγριων σαυρών. Η σαύρα tuatara, που ζει στο απομονωμένο νησί, ανήκει σε ένα από τα αρχαιότερα είδη ερπετών στη Γη και οι ερευνητές δε γνωρίζουν πολλά γι? αυτή. Έτσι, η Jennifer Moore από το Πανεπιστημίου Victoria της Wellington αποφάσισε να τοποθετήσει ανάμεσά τους μια tuatara-ρομπότ για να δει την αντίδραση των άγριων σαυρών.

Η σαύρα-ρομπότ, που βαφτίστηκε «Robo-Ollie», δεν μπορεί να περπατήσει, αλλά κουνάει μόνο το κεφάλι. Αυτό είναι πάντως αρκετό για να την προσέξουν οι άλλες σαύρες. Η Robo-Ollie άρχισε λοιπόν να κουνάει το κεφάλι της, κάτι που όμως αποδείχθηκε ότι το κάνουν μόνο οι θηλυκές. Έτσι οι ερευνητές έμαθαν το πρώτο πράγμα για τις θηλυκές σαύρες του είδους.

Η Robo-Ollie αποκάλυψε στη συνέχεια ότι οι αρσενικές σαύρες ξεκινούν τις μονομαχίες για την αρχηγία με το να ανοίγουν το στόμα. Αν η άλλη αρσενική δεν ανοίξει το στόμα, η πρόκληση σταματάει εκεί· αν όμως το ανοίξει, ξεκινάει η μάχη. Το επόμενο βήμα είναι να φουσκώσουν το κορμί τους, κι αν καμιά από τις αρσενικές δεν κάνει πίσω, τα πράγματα οδηγούνται στη σύγκρουση. Είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται, όταν τα αρσενικά παλεύουν για να βρουν ταίρι και να αναπαραχθούν. Μόνο το 25% των αρσενικών αποκτούν απογόνους ? τα υπόλοιπα δεν τα καταφέρνουν.

 

 

 

ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ScienceIllustrated

RizVN Login