^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

4 πόδια, ουρά και ...υψηλο IQ

Δελφίνια που σκέπτονται το μέλλον. Χιμπαντζήδες που μιλάνε. Κοράκια που χρησιμοποιούν εργαλεία. Πρόβατα που αναγνωρίζουν άλλα  πρόβατα. Αγελάδες που έχουν άχτι άλλες αγελάδες. Όπου και να κοιτάξει κανείς στο ζωικό βασίλειο, βλέπει ευφυΐα και χαρακτηριστικά  που μοιάζουν με εκείνα του ανθρώπου. Τελικά, δεν είμαστε τόσο μοναδικοί, τόσο ξεχωριστοί όσο (θέλουμε να) πιστεύουμε. Ερευνητές και επιστήμονες που μελετούν τη συμπεριφορά ζώων δηλώνουν πλέον πεπεισμένοι: εμείς οι άνθρωποι, που θεωρούμε εαυτούς μοναδικούς όσον αφορά την ικανότητά μας να σκεπτόμαστε και να αισθανόμαστε, βρισκόμαστε απλώς στην κορυφή ενός ζωικού φάσματος ευφυΐας- δεν απέχουμε πολύ μακριά από αυτό. Μπορεί να είμαστε καλύτεροι στη σκέψη και ικανότεροι στο να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, αλλά και τα ζώα μπορούν να κάνουν το ίδιο. Γεγονός που ανατρέπει κάθε δικαιολογία για τους πολλούς και διάφορους τρόπους με τους οποίους εκμεταλλευόμαστε ή κακομεταχειριζόμαστε τα ζώα.

Συναισθήματα
«Είναι πλέον σαφές πως τα ζώα που χρησιμοποιούμε στο αγρόκτημα, το εργαστήριο ή το σπίτι μπορούν να βιώσουν συναισθήματα τα οποία κυμαίνονται από την απόλαυση έως την οδύνη», επισημαίνει στην «Guardian» ο Τζον Γουέμπστερ, καθηγητής ζωοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. «Στόχος μας πρέπει να είναι να τα κρατάμε υγιή και χαρούμενα. Αυτό ισχύει όποιες και αν είναι οι προθέσεις μας για το ζώο: να το αγαπάμε, να το φάμε ή να βρούμε τη θεραπεία του καρκίνου. Τα ζώα υπό την προστασία μας δικαιούνται να είναι ευτυχισμένα όσο ζουν και να έχουν ανώδυνο θάνατο».

Σκύλοι

Ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου μπορεί να καταλάβει έως και 250 λέξεις και χειρονομίες, να μετρήσει έως το πέντε και να κάνει απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς. Με λίγη εκπαίδευση μπορεί να κάνει και άλλα πολλά: να μάθει να προειδοποιεί το αφεντικό του για την επικείμενη έλευση μιας κρίσης επιληψίας ή πανικού, να του υπενθυμίζει πως ήρθε η ώρα για το φάρμακό του...

 

Ελέφαντες

Αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη αρχίζοντας να επιθεωρούν την προβοσκίδα και το στόμα τους αντί να θεωρήσουν ότι βλέπουν κάποιο άλλο ζώο - ένα βασικό τεστ για την αντίληψη του εαυτού. Εχουν επίσης πραγματικά καλή μνήμη.

Αγελάδες

Ο Τζον Γουέμπστερ διαπίστωσε με έκπληξη πως τα φαινομενικά φιλήσυχα κοπάδια αγελάδων παλεύουν στην πραγματικότητα με περίπλοκα συναισθήματα. Μπορούν να σχηματίσουν στενούς κύκλους φιλίας ή να αναπτύξουν εχθρικά αισθήματα απέναντι σε άλλες αγελάδες και μάλιστα για χρόνια.

Παπαγάλοι

Πριν από λίγα χρόνια, η Αιρίν Πεπερμπεργκ από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης έμαθε ένα παπαγάλο να αναγνωρίζει έξι αντικείμενα, να τα μετράει και να περιγράφει το σχήμα τους. Οι παπαγάλοι μπορούν να καταλάβουν και να μιμηθούν τη γλώσσα των ανθρώπων. Μέχρι τον θάνατό του το 2007, ο Αλεξ είχε στο λεξιλόγιο του περισσότερες από 100 λέξεις.

 

Δελφίνια

Για τον Τόμας Γουάπ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Λογιόλα Μεριμαουντ του Λος Άντζελες, τα δελφίνια είναι τόσο ευφυή που δικαιούνται ανθρώπινα δικαιώματα. Έρευνες βεβαιώνουν πως έχουν ξεχωριστές προσωπικότητες, ισχυρή αντίληψη του εαυτού τους και την ικανότητα να σκέπτονται τις επόμενες κινήσεις τους. Μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν πως τηρουμένων των αναλογιών ο εγκέφαλός τους είναι ο δεύτερος σε όγκο μετα των ανθρώπων.

 

Κοράκια

Ο Α. Κειτσελνικ καθηγητής Συμπεριφορικής Οικολογίας στη Οξφόρδη ανακάλυψε πέρισυ πως τα κοράκια μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολλά εργαλεία για περίπλοκες αποστολές. Σε ένα πείραμα, επτά κοράκια χωρίς ιδιαίτερη εκπαίδευση κατάφεραν να πιάσουν ένα κομμάτι τροφής που δεν ήταν προσβάσιμο, χρησιμοποιώντας τρεις ράβδους με διαφορετικά μήκη. Στην Ιαπωνία κοράκια έχουν θεαθεί να χρησιμοποιούν διερχόμενα αυτοκίνητα σαν ... καρυοθραύστες ρίχνοντας απο ψηλά καρύδια στον δρόμο.

 

Πρόβατα.

Ο καθηγητής Κ. Κέντρικ νευροεπιστήμονας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Μάμπρααμ του Κεμπριτζ ανακάλυψε ότι κάθε πρόβατο μπορεί να αναγνωρίζει τουλάχιστον 50 άλλα και σε βάθος δύο χρόνων η εγκεφαλική δραστηριότητα της αναγνώρισης στα πρόβατα είναι παρόμοια με εκείνη των ανθρώπων.

 

Πίθηκοι.

Μελετώντας τους πιθήκους στο δάσος Ται της Ακτής Ελεφαντοστού, ο Κλάους Ζουμπερμπέλερ, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Σεντ Άντριους ανακάλυψε πως έχουν αναπτύξει μια στοιχιώδη γλώσσα επικοινωνίας. Οι κερκοπίθηκοι Κάμπελ, μάλιστα προσθέτουν καταλήξεις που αλλάζουν τη σημασία των λέξεων:"κρακ" σημαίνει προσοχή καμηλοπάρδαλη ενώ "κρακ-ου" σημαίνει άκουσα άλλους να φωνάζουν προσοχή.  Σε άλλη έρευνα, επιστήμονες στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζώρτζιας δίδαξαν χιμπαντζήδες πως να χρησιμοποιούν συνθέτες φωνής ώστε να συζητούν με ανθρώπους. Ένας θηλυκός χιμπαντζής ανέπτυξε λεξιλόγιο 3000 λέξεων και τα τεστ έδειξαν πως είχε τη γλωσσική και γνωσιακή ικανότητα τετράχρονου παιδιού.

 

ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΤΑΝΕΑ (Κίττυ Ξενάκη)

RizVN Login