^Κορυφή Σελίδας

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Αιτή - Ένα μήνα μετά το φονικό σεισμό

Τα δεκάδες χιλιάδες θύματα θρήνησαν την Παρασκευή οι πολίτες της Αϊτής, ένα μήνα μετά τον φονικό σεισμό των 7 Ρίχτερ που άφησε πίσω του περισσότερους από 217.000 νεκρούς. Χιλιάδες πολίτες της Αϊτής συγκεντρώθηκαν σε εκκλησίες της πρωτεύουσας Πορτ-Ο-Πρενς για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών.

Η κεντρική τελετή πραγματοποιήθηκε στα ερείπια του Παλατιού της Αϊτής, παρουσία πολλών θρησκευτικών ηγετών. Μεγάλες οθόνες είχαν τοποθετηθεί στους καταυλισμούς όπου φιλοξενούνται οι σεισμοπαθείς, προκειμένου αυτοί να παρακολουθήσουν την τελετή.

Τελετή πραγματοποιήθηκε και σε μαζικό τάφο, όπου πιστεύεται ότι δεκάδες χιλιάδες θύματα είναι θαμμένα.
Το βράδυ της Παρασκευής οι Αϊτινοί στην Αϊτή και αλλού θα γονατίσουν και θα προσευχηθούν.
Πολλοί πολίτες είναι ντυμένοι στα λευκά σε ένδειξη πένθους, ενώ μουσική γκόσπελ και θρησκευτικοί ύμνοι αντηχούν στους γεμάτους χαλάσματα δρόμους.

Πάνω από 300.000 άτομα τραυματίστηκαν στο σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, ενώ ένα εκατομμύριο πολίτες έμειναν άστεγοι.

«Η Αϊτή δεν θα αφανιστεί»
«Η Αϊτή δεν θα αφανιστεί, η Αϊτή δεν πρέπει να αφανιστεί» δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρενέ Πρεβάλ.

Ο Ρενέ Πρεβάλ, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Ελίζαμπεθ και τον πρωθυπουργό Ζαν Μαξ Μπελερίβ, παρέστη σε θρησκευτική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Νοτρ Νταμ στη μνήμη των θυμάτων του σεισμού της 12ης Ιανουαρίου.

Σε ομιλία του μετά από το τέλος της τελετής, ο πρόεδρος της Αιτής, φορώντας ένα άσπρο πουκάμισο με ένα μαύρο περιβραχιόνιο κάλεσε τους συμπατριώτες του να «σκουπίσουν τα δάκρυα τους για να ανοικοδομήσουν την Αιτή».

«Δεν έχω λόγια για να μιλήσω γι' αυτόν τεράστιο πόνο. Από το κουράγιο σας εξαρτάται το να βρούμε τη δύναμη να συνεχίσουμε» ανέφερε.

O Αϊτινός πρόεδρος μίλησε ακόμη για την κατάσταση που επικρατούσε στο Πορτ-ο-Πρενς το πρώτο βράδυ του σεισμού με «την εκτεταμένη καταστροφή και τα πτώματα στο δρόμο» και υποσχέθηκε στους Αϊτινούς ότι θα συνεχίσει να κινητοποιεί τη διεθνή κοινότητα για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Ας θάψουμε τους νεκρούς μας με αξιοπρέπεια, λαέ της Αιτής, το κουράγιο σου θα δώσει τη δύναμη στην κυβέρνηση για να εργαστεί. Σας ευχαριστούμε» δήλωσε.

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: www.in.gr

RizVN Login